Crna hronika

NASRTAO NA NASTAVNIKA, SAD PREBIO VRŠNJAKA I NANIO MU TEŠKE TJELESNE POVREDE

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Maloljetnik je juče lišen slobode zbog sumnje da je mladom vaterpolo reprezentativcu nanio teške tjelesne povrede

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Maloljetnik koji je prije tri dana u Podgorici fizički napao vršnjaka, mladog reprezentativca u vaterpolu i nanio mu teške tjelesne povrede, lišen je slobode juče zbog tog djela. Prethodno je u februaru ove godine nasrnuo i na nastavnika u osnovnoj školi “Savo Pejanović”, kada je policija podnijela prekršajnu prijavu protiv njega, pišu Vijesti.

Više izvora “Vijesti” kazalo je da je taj maloljetnik, petnaestogodišnjak, sačekao vršnjaka poslije treninga i udario ga, slomivši mu više zuba.

Iz Uprave policije juče je saopšteno da podgorička policija preduzima aktivnosti u odnosu na događaj u kojem je došlo do fizičkog sukoba između dvije maloljetne osobe u krugu Sportskog centra “Morača” u Podgorici.

“Naime, 28. maja oko 18 časova fizički je napadnut maloljetnik star 15 godina od strane drugog maloljetnika iste starosne dobi, a sa kojim se u tom trenutku u društvu nalazilo još nekoliko maloljetnih lica koja nisu učestvovala u ovom incidentu. Oštećeni je ovom prilikom zadobio teške tjelesne povrede u vidu loma dva zuba, dok je izvršilac zadobio povrede šake”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije su rekli da je sa aktivnostima koje su preduzeli upoznat tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji je naložio preduzimanje daljih mjera i radnji, nakon čega će izvršiti eventualnu kvalifikaciju krivičnog djela.

Maloljetnik, inače učenik devetog razreda je 26. februara tokom časa provocirao, grubo izvrijeđao, pa fizički nasrnuo na nastavnika.

“Vijesti” su tada objavile da je dječaku još u prvom polugodištu izrečena vaspitna mjera premještaj u drugu školu, što su potvrdili i iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Mjera nije izvršena kad je izrečena jer roditelji za to nijesu dali saglasnost.

Dio roditelja ostalih đaka tada je zamolilo da maloljetnik ne pohađa nastavu dok se ne okonča procedura premještaja u drugu ustanovu.

Iz Ministarstva su ranije kazali da su za incident u školi saznali iz medija, što nije praksa u ovakvim slučajevima. Obično, kazali su, ustanove o ovakvim i sličnim dešavanjima obavijeste resor “koji je u potpunosti spremno na saradnju, pružanje podrške i postupanje u skladu sa zakonima a u najboljem interesu i učenika i zaposlenih”, prenose Vijesti.

“Napominjemo da je učenik pohađao nastavu u OŠ ‘Savo Pejanović’ od 1. do 7. razreda. Krajem 7. razreda je, po dogovoru sa prethodnim direktorom i roditeljima, prešao u JU OŠ “Maksim Gorki”, zatim u JU OŠ “Vojin Popović “ na Drezgi. Iz te škole je početkom 9. razreda prešao ponovo u JU OŠ “Savo Pejanović”, piše u saopštenju Ministarstva.

Kazali su da je zakazan sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad kako bi se što prije obavio razgovor sa učenikom, a na sastanak će biti pozvan i zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija osuđuje ovakve oblike ponašanja i insistiraće na adekvatnim zakonskim rješenjima kojima će se ova pitanja riješiti i unaprijediti način i postupak izricanja vaspitnih mjera”, zaključili su, pišu Vijesti.