Crna hronika

PREDSTAVNIK CEMI-JA PISAO MILORADU MARKOVIĆU: KATNIĆ REKAO DA NEĆE BJEŽATI

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Iz CEMI-ja konstatuju da je on u razgovoru sa njihovim predstavnikom pokazao da je i dalje sposoban za rasuđivanje, ali da i dalje stoji iza svoje odluke da istraje u štrajku glađu i žeđu

Izvor: MONDO/Vedran Ilić

Mjera određívanja pritvora Milivoju Katniću nije adekvatna, jer ne služi svojoj svrsi obezbjeđenju prisustva okrivljenog i nesmetanom vođenju krivičnog postupka. Cijenimo da bi u datim okolnostima Specijalno državno tužilaštvo (SDT) trebalo da postupa u pravcu predlaganja Višem sudu primjenu blažih mjera, poput mjera nadzora, saopštili su iz nevladine organizacije Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), prenose Vijesti.

Konstatovali su to u informaciji proslijeđenoj vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću, nakon što je predstavnik te NVO posjetio pritvorenog bivšeg glavnog specijalnog tužioca.

“Gospodin Katnić ni u jednom trenutku tokom razgovora sa predstavnikom naše organizacije nije doveo u pitanje dostupnost pravosudnim organima Crne Gore za dalje vođenje krivičnog postupka protiv njega”, navodi se u dopisu.

Katnić je uhapšen istog dana kada i nekadašnji pomoćnik direktora policije Zoran Lazović, pod optužbom da su javnu službu podredili interesima jedne kriminalne grupe. Oni su to negirali.

Iz CEMI-ja konstatuju da je on u razgovoru sa njihovim predstavnikom pokazao da je i dalje sposoban za rasuđivanje, ali da i dalje stoji iza svoje odluke da istraje u štrajku glađu i žeđu, pišu Vijesti.

“Ipak, predstavnik CEMI-ja se neposredno uvjerio da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno narušeno i zabrinjavajuće”, navodi se u informaciji.

Oni su ocijenili da SDT ne pristupa sa očekivanom dozom hitnosti u postupanju dok se okrivljeni nalazi u pritvoru.

“Cijenimo da Specijalno državno tužilaštvo do sada nije poštovalo obavezu svih pravosudnih organa da trajanje pritvora svede u granice najkraćeg neophodnog vremena, niti je pokazalo dovoljan nivo senzibiliteta za zdravstveno stanje pritvorenika Katnića i hitnosti u postupanju kako bi eventualnim obezbjeđenjem neophodnih dokaza i saslušanja svjedoka omogućili da se gospodinu Katniću ukine pritvor ili eventualno odredi blaža mjera obezbjeđenja prisustva okrivljenog u krivičnom postupku, poput zabrane napuštanja stana”, napisali su u dokumentu poslatom VDT-u.

Očekuju, kako piše, da Marković zbog toga glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću izda obavezujuće uputstvo za postupanje u predmetu protiv okrivljenog Katnića: “Ukazujući da postupajući tužilac gosp. (Miloš) Šoškić u ovom predmetu, hitno intenzivira sprovođenje neophodnih istražnih radnji kako bi u najkraćem roku prestale okolnosti usljed kojih mu je odlukom Višeg suda produžen pritvor”, prenose Vijesti.

Naveli su i da niko u Tužilaštvu, ni u jednom trenutku, ne smije izgubiti iz vida pretpostavku nevinosti i činjenicu da osobe u pritvoru nijesu osuđene, odnosno da njihova krivica nije dokazana.

“Ustav Crne Gore i međunarodni standardi podrazumijevaju da pritvaranje okrivljenog, koji se smatra nevinim, bude svedeno na najmanju mjeru i da se ne pretvara u kaznu. Ovo je posebno važno istaći, imajući u vidu da je broj lica koja se nalaze u pritvoru skoro dvaput veći od samih kapaciteta Istražnog zatvora, a neka lica u pritvoru provedu i do tri godine”, stoji u informaciji CEMI-ja.