Crna hronika

RAZGOVOR SAŠE SINĐELIĆA IZ KAFANE STIŽE U SUD

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

U dokaznom postupku pregledana je vojna oprema, panciri prsluci, majice sa dvoglavim orlom, čarape, džemperi sa natpisom “policija”.

Izvor: MONDO/TV-printscreen

Pregledane su sms poruke i preslušani telefonski razgovore između Saše Sinđelića i Mirka Paja Velimirovića, tokom jučerašnjeg suđenja u predmetu “državni udar”, pišu Vijesti.

Odbrana je imala primjedbe kao i ranije.

U dokaznom postupku pregledana je vojna oprema, panciri prsluci, majice sa dvoglavim orlom, čarape, džemperi sa natpisom “policija”.

Izvršen je uvid u novac i telefone koji su oduzeti od okrivljenih.

U sudskom procesu, kao dokaz će biti provedene i mjere tajnog nadzora (MTN) svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

On je u jednoj kafani u Smederevu razgovarao i pričao o državnom udaru. U prethodnom sudskom procesu, ovaj dokazni predlog odbrane je odbijen. U ponovljenom sudskom procesu, dokazni predlog je prihvaćen i biće proveden. Sud čeka da službenim putem da se dostavi, prenose Vijesti.

Apelacioni sud je, ukidajući presudu Višeg suda, naložio da se provede kao dokaz.

Taj sud ranije je ukinuo prvostepenu presudu u ovom predmetu.

“Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”, navedeno je u saopštenju Apelacionog suda.

Ukinutom presudom lideri tadašnjeg, opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u odsustvu su osuđeni ukupno na 27 godina zatvora.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora, pišu Vijesti.

Istom odlukom, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač DF-a Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF-a i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića, prenose Vijesti.