Crna hronika

ŽIVKOVIĆ TRAŽI OD SUDA 40 GODINA ZATVORA ZA ĐOKAJA

Autor Đina Radulović Izvor Vijesti

Advokatica Tijana Živković zatražila je danas od suda da Ilira Đokaja, optuženog za ubistvo Šejle Bakije (19) i ranjavanje njenog oca Šabana, osudi na 40 godina zatvora.

Izvor: Printscreen

Završnim riječima danas je u Višem sudu u Podgorici okončano suđenje Đokaju. Prvostepenu presudu, predsjednik vijeća sudija Veljko Radovanović će objaviti 15. aprila.

“Iz svih dokaza provedenih na glavnom pretresu proizilazi da je okrivljeni izvršio krivična djela iz niskih pobuda – osjećaja bezobzirne sebičnosti i osjećaja posjedovanja, sa umišljajem lišio života Šejlu Bakiju, nakon čega je takođe umišljajno pokušao da liši života i njenog oca – Šabana, nanoseći mu tom prilikom osobito teške i po život opasne tjelesne povrede. Pedlažemo da sud okrivljenog oglasi krivim, te da mu primjernom opštih pravila za odmjeravanje kazne iz člana 42 KZ-a, kao i primjenom odredbe člana 48 stav 1 i stav 2 tačka 1 KZ-a izrekne kaznu dugotrajnog zatvora iz člana 35 KZ-a u trajanju od 40 godina. Smatramo da je ovakva kazna jedina moguća i pravična, posebno uzimajući u obzir okolnost da je okrivljeni nakon izvršenja djela bio u bjekstvu četiri dana, kao i okolnost da je Šejla imala svega 19 godina”, istakla je advokatica Živković, pišu Vijesti.

U optužnici državne tužiteljke Ane Radović se navodi da je Đokaj izvršio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 tačka 4 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivično djelo ubistvo u pokušaju iz člana 143 u vezi člana 20 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Optužnicom je predstavljeno da je Đokaj 30. septembra 2021. godine, oko 15.15 sati, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, svjestan svojih djela čija je izvršenja htio, znajući da su njegova djela zabranjena, sa umišljajem lišio života oštećenu Bakija Šejlu. iz niskih pobuda, a nakon toga sa umišljajem pokušao da liši života oštećenog Bakija Šabana.

Lješković: Đokaj je sve priznao
Branilac okrivljenog Đokaja, advokat Srđan Lješković u završnoj riječi je istakao da se on nije branio.

"Moj branjenik Ilir Đokaj je priznao izvršenje krivičnih djela iako mu se sve vrijeme spočitavalo da se brani. On se nije ni branio. Rekao je istinu i kada je rekao gdje je pištolj ostavio i kuda se kretao pa i onda kada je iznio svoje najdublje emocije zbog čega odbrana predlaže da prilikom odlučivanja o izboru, vrste i visine kazne mom branjeniku, cijeni sve okolnosti slučaja jer ovo što je na kraju istinito za mog branjenika je da kakvu god da kaznu da mu država odredi veća će biti ona kazna koju će on nositi u sebi dok je živ", kazao je Lješković, pišu Vijesti.