Crna hronika

VLADA: ŠARANOVIĆ DA DO 20.40 DOSTAVI BIOGRAFIJE KANDIDATA

Autor Balša Janković Izvor CdM

Vlada je usvojila zaključak da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović do 20.40 dostavi biografije svih kandidata za v.d. direktora Uprave policije i to bez oznake interno.

Izvor: Vlada CG

Vlada Crne Gore trebalo bi da na današnjoj sjednici izabre vršioca dužnosti direktora Uprave policije nakon što Zoran Brđanin treći put razriješen sa te funkcije. Sjednica je prekidana dva puta da bi ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović doradio dokumentaciju jer je prekršio proceduru i nema test štetnosti, saznaje CdM. Demokrate insistriraju da v.d. direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović, piše CdM.

Vlada je usvojila zaključak da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović do 20.40 dostavi biografije svih kandidata za v.d. direktora Uprave policije i to bez oznake interno.

CdM nezvanično saznaje da je pauza između ostalog data jer je na sjednici Vlade saopšteno da je poligraf vodio službenik policije D.Š. kojem je Lazar Šćepanović pretpostavljen i bliski prijatelj.

Prema saznanjima CdM-a, rješenje o tajnosti je donijeto na prijedlog zaposlenog u organizacionoj jedinici iz koje je kandidat.

U skladu sa članom 15 Zakona o tajnosti podataka ministar se saglasio sa takvim predlogom, i navodno je on potpisao rješenje kojim se cijela informacija proglašava tajnom, prenosi CdM.

Nakon prve, data je nova pauza jer je, kako saznaje CdM, Šaranović tražio da se ne skida oznaka tajnosti ko je poligrafista. Nije ni dostavio biografije kandidata.

Međutim, iz MUP-a tvrde da to nije tačno.

“Službenici koji se bave poligrafskim testiranjem su početkom godine donijeli rješenje stepena tajnosti „Interno“ za sva poligrafska testiranja, u kojem su navedni razlozi štetnosti akta, a gdje bi objelodanjivanjem takvih informacija nastupile određene posledice. Navedno rješenje se odnosi na sva lica u odnosu na koja se primjenjuje poligrafsko testiranje, odnosno izvještaj i mišljenje poligrafskih ispitivača isključivo se koristi u policijske svrhe, jer nisu dokaz na sudu, a služi indicijalno za usmjeravanje daljih postupaka i potvrđivanje određenih sumnji u odnosu na lica koja su predmet kriminalističkih obrada”, ističe MUP.