Crna hronika

DUKAJ NIJE U OPASNOSTI ALI GA PAZE IZDALEKA

Autor Gordana Šćepanović Izvor Vijesti

Ministar Maraš Dukaj nema status štićene ličnosti pa smim tim nema ni osnova da mu bude dodijeljena policijska zaštita odnosno lično obezbjeđenje

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Policija sprovodi planske aktivnosti kako bi spriječila eventualno ugrožavanje bezbjednosti ministra Maraša Dukaja, ali on nema konstantnu policijsku zaštitu, prenose Vijesti.

“Ministar Maraš Dukaj nema status štićene ličnosti, te samim tim nema ni osnova da mu bude dodijeljena dvadesetčetvoročasovna policijska zaštita, odnosno lično obezbjeđenje”, odgovorili su iz UP.

Dukaj je Camgoza policiji prijavio 31. jula prošle godine i to nakon što su javna i tajna policija dobile operativne informacije da mu je život ugrožen.

Camgoz je zaprijetio preko kvačkog klana da će nauditi Dukaju radi neispunjenog obećanja koje je navodno dao albanskom državljaninu Kolešiju, kako navode Vjesti.

Iz institucije kojom rukovodi Zoran Brđanin objašnjavaju što su učinili nakon njegove prijave:

“U odnosu na događaj koji je prijavio ministar Dukaj policija je odmah upoznala nadležno tužilaštvo i preduzela niz operativnih i preventivnih mjera i radnji u cilju sprečavanja mogućeg ugrožavanja njegove bezbjednosti. Takođe se u kontinuitetu sprovode planske policijske aktivnosti preventivnog karaktera na sprečavanju eventualnih pojava kojima bi se ugrozila lična bezbjednost ministra Dukaja”, kazali su iz te bezbjednosne institucije.

Slučaj prijetnji Dukaju ispituje podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, saopštio je za Vijesti tužilac Duško Milanović.

Čekao poziv tajne policije
Vijesti su 24. januara objavile da je Dukaj obećao prijateljima sa Kosova i iz Albanije da će se u Ministarstvu unutrašnjih poslova raspitati o mogućnosti da Binali Camgoz zakonski dobije azil u Crnoj Gori, a da mu je, kada se to nije dogodilo, turski državljanin optužen za teška krivična djela zaprijetio preko pripadnika kavačkog kriminalnog klana.

Šef vladinog resora za javnu upravu nedavno je RTCG-u kazao da u policiju nije ranije otišao jer nije znao da mu prijeti opasnost.

Prema informacijama “Vijesti”, kada je prijavio prijetnje, ministar je pred inspektorkom ispričao da strahuje za svoj život, jer je siguran da je pomoć u tom poslu u njegovo ime obećao Indrit Koleši, sa kojim je i razgovarao o optuženom državljaninu Turske.

Tvrdio je i da je Kolešiju jasno predočio da nije nadležan za te stvari:

“...Ali sam mu obećao da ću kontaktirati prijatelje iz Ministrarstva unutrašnjih poslova i raspitati se o zakonskim mogućnostima da se taj azil ostvari, a takođe sam i Kolešiju sugerisao da se i on raspita kod nadležnog Ministarstva”, rekao je Dukaj.

Kazao je i da je od MUP-a dobio izričit odgovor da Čamgoz ne ispunjava uslove za azil.

Koleši je potom reagovao, navodeći da Dukaju nije prijetio ni on, niti bilo ko iz porodice Binala Camgoza: “Niti smo mu nudili novac i ucjenjivali ga. Sa Dukajem sam imao dobar odnos do avgusta 2023. i pomogao sam mu u organizaciji posjete Izraelu i Gruziji”, napisao je između ostalog u reagovanju Indrit Koleši, kako prenose Vijesti.