Crna hronika

KOMISIJA PREDLOŽILA POLIGRAFSKO ISPITIVANJE VELJOVIĆA U SLUČAJU JOVANOVIĆA! DA LI JE TO TUŽILAŠTVO URADILO - NE ZNAJU!

Autor Mirela Ljumić Izvor RTCG

Veljović, koji je u julu uhapšen povodom drugog slučaja, prije četiri mjeseca saslušavan je u novoj istrazi o atentatu na Jovanovića, ali komisija nema saznanja je li mu nuđen poligraf i da li je njegov iskaz bio možda koristan za istragu.

Izvor: Uprava policije Crne Gore

Komisija za praćenje istraga o napadima na novinare i imovinu medija uprkos predlogu da se u novoj istrazi o ubistvu Duška Jovanovića ponovo saslušaju, uz korišćenje poligrafa, policijski službenici, tužioci i sudija za istragu još nije dobila informaciju je li Više tužilaštvo to zaista i uradilo. Ta komisija, koju je formiralka Vlada, krajem prošle godine zatražila je da se sasluša i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović povodom preduzetih istražnih radnji u vezi sa ubistvom Jovanovića. Do tog saslušanja jeste došlo, ali detalji ostaju nepoznati, piše RTCG.

Veljović, koji je u julu uhapšen povodom drugog slučaja, prije četiri mjeseca saslušavan je u novoj istrazi o atentatu na Jovanovića, ali komisija nema saznanja je li mu nuđen poligraf i da li je njegov iskaz bio možda koristan za istragu. Zato će komisija, kako saznaje naš portal, poslati još jedan zahtjev tužilaštvu da odgovori šta su uradili povodom ovih zahtjeva.

Ne zna se uz to ni je li poligrafski ispitivana Vesna Medenica, koja je takođe bila uhapšena ranije vezano za optužbe u jednom potpuno drugom slučaju. U vrijeme ubistva Jovanovića, 2004. godine, Medenica je bila vrhovni državni tužilac a potom je dugo godina bila na čelu Vrhovnog suda, piše RTCG.

Preporuka je bila i da se sasluša Ivan Đukić kao svjedok, a povodom njegovog razgovora sa osobom koja je na proljeće 2004. godine dovela Golf 3 (iz kojeg je pucano na Jovanovića) kod Uroša Marčetića radi zatamnjenja stakala, da li tu osobu poznaje, uz ponudu za poligrafsko testiranje. Komisija posebno problematizuje što nije bilo pravih napora da se sačini fotorobot ili obavi radnja prepoznavanja osoba koja je dovela Golf 3 iz koga je kasnije pucano na Jovanovića.

Kako je konstatovala Komisija, policijski funkcioneri Tihomir Gačević i Branislav Živković su 5. juna 2004. godine u Centru bezbjednosti Podgorica sačinili službenu zabilješku o informativnom razgovoru sa, do sada jedinim osuđenim saučesnikom u ubistvu, Damirom Mandićem iz Podgorice, koju uz to nijesu evidentirali, niti su je zaveli u službenim evidencijama Uprave policije, u skladu sa zakonom, piše RTCG.

Takođe, Komisija ističe da je s druge strane Veselin Veljović obavijestio Viši sud da u Upravi policije ne postoji niti je zvanično zaveden dokument u vezi sa informativnim razgovorom sa Mandićem na okolnosti njegovih saznanja vezanih za ubistvo Duška Jovanovića.

"To je suprotno drugim dokazima, jer postojanje i sačinjavanje predmetne službene zabilješke u iskazu pred Višim sudom u svojstvu svjedoka 21. juna 2005. godine potvrdio je Milan Vujanović, tada načelnik Centra bezbjednosti Uprave policije Podgorica, kao i Više državno tužilaštvo u svojoj informaciji upućenoj Vrhovnom državnom tužilaštvu. Komisija smatra da je potreban odgovor na sljedeća pitanja: gdje se sada nalazi predmetna službena zabilješka, ko je ima u posjedu, ko je sve bio u 'timu' koji se bavio istragom, ko je iz tog 'tima' dao upustvo svjedocima da ne potpišu predmetnu službenu zabilješku, po kom pravnom osnovu taj 'tim' ili bilo koji drugi 'tim' može da odluči i da naredi ovlašćenim policijskim službenicima da ne potpišu službenu zabilješku koju su ti službenici sačinili i ko je iz tog 'tima' dao uputstvo, po kom pravnom osnovu je odlučio i bio ovlašćen da odluči da se predmetna službena zabilješka ne evidentira u evidencijama Uprave policije i da ne može biti dokaz u postupku, a kako su to izjavili navedeni svjedoci pred višim državnim tužilaštvom“, navela je Komisija.

Komisija je tražila da se Veljović sasluša "na okolnosti da je na zahtjev Višeg suda u Podgorici 30. januara 2006. pisano obavijestio sud da u Upravi policije ne postoji, niti je zvanično zaveden dokument – službena zabilješka u vezi s navodnim informativnim razgovorom sa optuženim Damirom Mandićem“.

Veljović je saslušan u junu u Višem državnom tužilaštvu, mjesec dana prije hapšenja, ali detalji njegovog iskaza ostaju nepoznati.

Jovanović je ubijen ispred redakcije "Dana", lista čiji je bio glavni urednik, 27. maja 2004. godine. Do danas, sudovi su za saizvršilaštvo osudili samo Damira Mandića iz Podgorice, drugi počinioci i nalogodavci, ostaju nepoznati.

Ove godine je otvorena nova istraga o ovom zločinu, u Višem državnom tužilaštvu, s posebnim fokusom na propuste u ranijim postupcima, piše RTCG.