Crna hronika

PODGORICA: POKRENUTA KOORDINACIJA OPERATIVNIH AKTIVNOSTI USMJERENIH KA KRIMINALNIM MREŽAMA!

Autori Uprava policije Miloš Miranović

Crna Gora je lider EMPACT-ove operativne akcije za visokorizične kriminalne mreže, koja je fokusirana na borbu protiv djelovanja organizovanih kriminalnih grupa na transnacionalnom nivou, sa fokusom na region Jugoistočne Evrope i SEPCA država.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Sastanak je uvodnim obraćanjem otvorio v.d. direktora Uprave policije Nikola Terzić, te su učešće uzeli službenici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva, kao i 23 predstavnika policijskih organizacija iz 14 zemalja.

U svom izlaganju v.d. direktora Terzić izrazio je uvjerenje da će se u narednom periodu intezivirati rad u okviru ove operativne aktivnosti i da će Crna Gora dati svoj puni doprinos efikasnom sprovođenju zajedničkih operativnih aktivnosti u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Kao lider aktivnosti Uprava policije je preduzela niz koraka na nacionalnom planu, pa je intezivirana saradnja sa drugim državnim organima, u prvom redu sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i Upravom prihoda i carina.

Terzić je kazao i da su, osim lociranja međunarodno traženih lica i vođa organizovanih kriminalnih grupa, u fokusu rada crnogorske policije i finansijske istrage, istraživanje tokova novca koji proističe iz nelegalnih aktivnosti, posebno od međunarodne trgovine drogom, te naglasio da novac od nelegalnih aktivnosti nije
samo problem u Crnoj Gori, već i u regionu i državama EU i konstatovao da je u cilju što efikasnijeg odgovora na ove nelegalne radnje, neophodna kontinuirana i intenzivna saradnja kako među državnim organima na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

Sastanku su ukupno prisustvovala 33 učesnika, a podršku organizaciji susreta pružio je IPA projekat za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu.