Crna hronika

NOVOVIĆ: PLANIRANO DA SE SAMO 10% CIGARETA UNIŠTI, NE ZNAM DA LI JE KONJEVIĆEV DOKUMENT VJERODOSTOJAN

Autor Kristina Milović Izvor Vijesti

Večerašnji gost na TV Vijesti u emisiji Načisto jeste glavni specijalni tužilac Vladimir Novović. Glavna tema intervjua jeste aktuelno hapšenje bivšeg direktora UPC-a, Rada Miloševića.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

"Rekao je da očekuje da rad tužilaštva podrže svi politički faktori, jer kada to rade samo jedni, stvara se percepcija da postoji politički uticaj na tužilaštvo", prenose Vijesti.

Glavni specijalni tužilac je kazao da je nakon što je SDT prikupilo dokaze da postoji osnov sumnje da je Rade Milošević stvorio kriminalnu organizaciju dalo nalog za njegovo hapšenje.

Novović kaže da tužilašto sumnja da je modus operandi bio takav da se zaplijenjene cigarete ne uništavaju, odnosno da se u fabrikama sačinjavaju fiktivni izvještaji o uništenju, a da je svega deset odsto uništavano, a ostatak završavao na crnom tržištu.

GST nije mogao da se izjasni o vjerodostojnosti dokumenta koji je na Twitteru objavio lider SDP Raško Konjević i dodao je da pretpostavlja da će tužilac imati to u vidu i postupati dalje u odnosu na te informacije.

Tužilac je kazao da postoji više izviđaja u predmetima šverca cigareta. On je kazao da ANB nije imalo uticaj na SDT u slučaju procesuiranja i da nema ni političkog ni drugog uticaja koji bi imao efekat da tužilaštvo radi mimo zakona.

"Odbacio je tvrdnje da se SDT nalazi pod uticajem Rusije i Srbije i da je najvažniji partner tog tužilaštva FBI, te da se ta saradnja popravila otkad je on postao GST. Naveo je i da blisko sarađuju i sa britanskim službama i Europolom, te da imaju veliku podršku euroatlantskih partnera", prenose Vijesti.

"Smatra da od ANB dobijaju mali broj relevantnih informacija i da očekuje da se ta saradnja popravi. Pohvalio je saradnju sa Specijalnim policijskim odjeljenjem i istakao da moraju da se popune sva mjesta u SPO jer je trenutno na manje od 50 odsto kapaciteta. Novović kaže da bi dobro bilo da se SPO izdvoji iz Uprave policije i postane dio SDT, te da SDT i SPO treba da budu smješteni zajedno u zgradi Stare Vlade", saopštavaju Vijesti.

"Novović je kazao da su došli do podataka da su određeni tužioci, uključujući i specijalne tužioce, izvještavali Vesnu Medenicu o slučajevima. On naznačuje da se za protivzakoniti uticaj može teretiti i ako je postojao korupcionaški dogovor i uzet novac, a da uticaj nije ostvaren."

Novović smatra da je SDT uvjeren u zakonitost materijala sa Sky aplikacije. On je naveo da se specijalni tužilac Saša Čađenović tereti da je izuzeo Petra Lazovića i Ljuba Milovića od sumnje za teška krivična djela iako je na osnovu istog materijala optužio 11 osoba, ali da to hapšenje nema veze sa Milivojem Katnićem.

"Novović kaže da je na osnovu materijala u kojima se pominje premijer Dritan Abazović, a što su dio medija i opozicija potencirali kao dokaz njegove veze sa škaljarskim klanom, pokrenuta istraga i podignuta optužnica u februaru, dok je na čelu SDT bio Milivoje Katnić. Nije htio da objašnjava zašto Katnić sada tvrdi da postoje dokazi u vezi sa Abazovićem", navode Vijesti.

Glavni specijalni tužilac ističe da je opet otvorio slučaj u javnosti poznat kao "prvi milion" u vezi Mila Đukanovića i da je zamolnicom tražen materijal od Švajcarske koji je dobijen, ali da od Srbije nije dobijen traženi materijal. On je kazao da je moguće da će zbog protoka vremena veliki broj sumnjivih slučajeva neće moći da se dokaže.

Dodaje je da se u slučaju "Abu Dabi kredit" može očekivati odluka tužioca do kraja mjeseca, i da će u slučaju dolazaka do dokaza procesuirati bilo koga, što potvrđuje i njihov "dokazani neselektivni rad".