Crna hronika

ČAĐENOVIĆ: POSTUPAO SAM U SKLADU SA ZAKONIMA I DOKAZIMA, TAKO DA NIKOME NISAM PRIBAVIO BILO KAKVU KORIST

Autor Kristina Milović Izvor CDM portal

Specijalni tužilac Saša Čađenović je u petak, nakon što je uhapšen u u zgradi Specijalnog tužilaštva, negirao veze sa Kotoraninom Radojem Zvicerom i pripadnicima njegove kriminalne organizacije.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Čađenović je, kako je navedeno u naredbi za istragu SDT-a, istakao da funkciju državnog tužioca obavlja 20 godina u skladu sa zakonom i ovlašćenjima te da je odluke donosio u skladu sa dokazima a ne po bilo čijim nalozima.

“Duška Roganovića ne poznajem. Njega sam, koliko se mogu sjetiti procesuirao za stvaranje kriminalne organizacije vezano za otmicu i ubistvo Milete Radulovića”, kazao je Čađenović.

On je odbacio navode SDT-a da je ignorisao djelove iskaza svjedoka saradnika Milana Kankaraša kojim je optužio Duška Roganovića za planiranje, ali i izvršenje ubistava pojašnjavajući da ti djelovi iskaza a što zakon nalaže, nisu bili potvrđeni drugim dokazima

“Ispitivan je čitav iskaz svjedoka saradnika Milana Kankaraša i drugi njegovi navodi nijesu potvrđeni drugim dokazima. Inače, Milan Kankaraš u dva predmeta ima status svjedoka saradnika. U jednom predmetu je podignuta optužnica, a drugi se nalazi još uvijek u fazi istrage. Kao u svakom drugom predmetu postupao sam u skladu sa zakonom i dokazima, tako da nikome nisam pribavio bilo kakvu korist”, kazao je Čađenović.

On je naveo da o komunikaciji Petra Lazovića i Zvicera apsolutno ne zna ništa, ali i u slučaju da su komunicirali Petar Lazović od njega kao specijalnog tužioca nije imao nikakav podatak.

On je ostavio mogućnost da je Lazović kao policijski službenik dobijao informacije, a da li je obavještavan konkretno za detalje koji se pominju u krivičnoj prijavi to ne zna.

Čađenović je kazao da je komunikacija sa EUROPOL-om započeta, krajem februara ili početkom marta 2021. godine, a vezano za pripremu likvidacije sada pokojnog Minje Šaković.

“Postupajući po informacijama koje su stizale od EUROPOL-a ta grupa lica je uhapšena na dan kada su trebali da izvrše krivično djelo na štetu sada pokojnog Šakovića i procesuirana. Naredni predmet koji je stigao ticao se nestanka Nikole Stanišića. U tom predmetu sam izdao naredbe za hapšenje i procesuiranje svih lica za koja se danas tvrdi da sam sa njima pripadnik kriminalne organizacije”, kazao je Čađenović, prenosi CdM.

Uhapšeni su pritvoreni, a postupak je rezultirao podizanjem optužnice.

Protiv iste kriminalne organizacije, kako je naveo, pokrenuo je i druge krivične postupke a konkretno u predmetu za otmicu i ubistvo Mila Radulovića kao i za ubistvo Damira Hodžića i Spahića na optužnici je i Duško Roganović kojem je navodno pravio ustupke.

U tom predmetu postupak se vodi protiv Belivuka i drugih lica, a razlog zašto prema ostalim licima nije pokrenut postupak je činjenica da, koliko se može sjetiti, već se vodio postupak protiv njih.

“Samo u poslednje dvije godine, a što se može provjeriti, procesuirao sam, odnosno pokrenuo postupke i tražio određivanje pritvora za više desetina lica za koja postoji osnovana sumnja da su pripadnici tzv. “kavačke” grupe. U tim predmetima optužnice su podignute i potvrđene od strane suda”, kazao je Ćađenović, piše CdM.

U predmetu koji je formiran, a odnosi se na djelovanje Petra Lazovića, Ljuba Milovića i drugih osoba, Čađenović je kazao da je nakon što su dostavljeni podaci EUROPOL-a, odmah je zamolbenim od nadležnih organa Republike Francuske zatražio “žive razgovore”, odnosno živu komunikacija, koja bi predstavljala dokaz u krivično pravnom smislu.

On je pojasnio da se na taj potez odlučio jer je upravo nedostak živih razgovora bio razlog da u jednom od prethodnih slučajeva sudija Višeg suda odbio njegov predlog za određivanje pritvora Kašćelanu i ostalim pripadnicima kavačke grupe za ubistvo Nikole Stanišića.

Pošto je prikupio obavještenja i saslušao nekoliko svjedoka prema svom ubjedjenju, donio odluku u skladu sa dokazima i podacima koji su prikupljeni.

"O svakoj radnji koju je preduzeo, prema riječima Čađenovića, bio je obavješten tadašnji Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji se nakon što je i sam izvršio uvid u spise predmeta saglasio sa njegovom odlukom", zaključuje CdM.