Crna hronika

ČITULJE KLANOVA KOJE SU UZDRMALE REGION: KAVČANI I ŠKALJARCI POSLEDNJIM POZDRAVIMA SLALI TAJNE PORUKE (FOTO)

Autor Jovana Raičević

Rat između dva suprostavljena crnogorska klana započet je u Valesniji 2014. godine, kada je došlo do nestanka veće količine kokaina. Nakon toga, brutalno je likvidirano više osoba, u brojkama više od 40 lica.

Izvor: Kurir/printscreen

Međutim, ono što je veoma intrigiralo javnost bile su čitulje, koje bi osvanule u novinama nakon teških ubistava visokih članova kavačkog i škaljarskog klana. U većini slučajeva, članovi mafijaških grupa bi preko poslednjih pozdrava u novinama slali "osvetničke poruke".

Ubistvo Veselina Vukotića

Otac navodnih vođa škaljarskog klana, Jovice i Igora Vukotića, likvidiran je ispred svoje kuće u Kotoru aprila 2019. godine. U njega je tada ispaljeno nekoliko hitaca, a povredama je podlegao u bolnici. U Kotoru je tada vladalo opsadno stanje.

Od svog oca, čituljom su oprostili njegovi sinovi Jovan i Igor.

Izvor: MONDO

 "Tvoja smrt danas je probudila ono što sam godinama umirivao u sebi, svako zna što mu je činiti", pisalo je, između ostalog u čitulji Jovana Vukotića, koji se tada nalazio u zatvoru u Srbiji. Napisao je i "obraz ćemo sačuvati kako si nas učio cijelog života a život je prolazan".

Čitulju je dao i njegov sin Igor.

"Zapamti da nas niko ne može razdvojiti nikad", pisalo je u čitulji Igora Vukotića, koja je tada objavljena u dnevnom listu Dan.

Mnogi su, emotivne poruke i poslednje pozdrave svom ocu, protumačili kao poziv na osvetu, a nakon likvidacije Vukotića, uslijedile su i brojne druge, a žrtava je bilo na obije strane.

Ubistvo Vladimira Roganovića Vile u Beču

U decembru 2019. godine, u centru Beča likvidiran je Vladimir Roganović zvani Vila. Tek što je izašao iz zatvora, maskirani napadač ispalio je više hitaca u njega, ali i u Stefana Vilotijevića zvanog Mali Kićun. Tada je Roganović preminuo na licu mjesta, a Vilotijević bio teško ranjen.

Nakon Viline smrti, Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana, oprostio se potresnim stihovima od svog prijatelja.

Izvor: Kurir/printscreen

 "Kuda si mi uzletio, moj sokole? Od divnoga jata svoga, brate rano? Zar nesoje ti ne znade, Bog ih kleo?

E će tebe prevariti, divna glavo! Moj svijete izgubljeni, Sunce brate! Moje rane bez prebola, rano ljuta!

Moje oči izvađene, očni vide! Kome braću ti ostavi, bratska hvalo? I staroga oca Duku, kuku Duka!

I tvoju sestru mladu, kukavicu! Što ne čuva mladu glavu, ljudska vilo? Što krvnika sa njom nasladi, bratska diko?", napisao je Zvicer u potresnoj čitalji i na kraju dodao:

"Krvnici... Kam vi u dom!"

Zaključak emotivne poruke, prema mnogim tumačenjima, bio je zapravo nastavak krvavog obračuna između dva klana. Zvicer je dao Roganoviću nakon toga dao još jednu gdje je kratko napisao:

"Da ovakvog momka prevare manekeni i lisice, jednostavno ne ide. Poslednji pozdrav, bato", pisalo je u oproštajnoj poruci, za koju su mnogi posumnjali da je prijetnja braći Vukotić.

Dvije godine nakon ubistva, Zvicer je ponovo dao čitulju Vili gdje je napisao:

"Je li ti lakše ranama, Orle i Viteže?"

Izvor: Kurir/printscreen

Ubica Veselina Vukotića ni danas nije uhapšen, a crnogorska policija sumnja da je on još samo jedna u nizu žrtava koje su stradale u krvavom ratu između škaljarskog i kavačkog klana.

Identična situacija je i sa Vladimirom Roganovićem Vilom, čiji ubica ni nakon gotovo 4 godine nije pronađen.