Crna hronika

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG DIREKTORA UPRAVE ZA NEKRETNINE

Autor Mia Radulović Izvor MINA

Podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za nekretnine, Dragana Kovačevića, i ostalih okrivljenih pripadnika kriminalne organizacije, koju je formirao radi prisvajanja vrijednih parcela.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

To je Vijestima potvrdila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

Na ročištu za kontrolu optužnice, koje je održano početkom februara, branioci Kovačevića i osam optuženih predložili su da sud donese rješenje kojim če se obustaviti krivični postupak.

Odbrana smatra da Specijalno tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi kroz pripadništvo u kriminalnoj organizaciji prisvajali vrijedne parcele "na pjeni od mora", prenosi portal Vijesti.

Specijalna tužiteljka, Lidija Mitrović, ostala je u cjelosti pri navodima optužnice, kojim se optuženi terete za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, iznudu, iznudu putem pomaganja, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Predložila je da sud potvrdi optužnicu.

Branilac Kovačevića, advokat Mitar Mugoša, ukazao je sudu da se u konkretnom slučaju radi o upravnom postupku.

“U spisima je predmet koji se rješava u upravnom, a ne u krivičnom postupku. Upravni postupak u konkretnom slučaju nije završen, niti sada u ovom trenutku možemo znati kako će se ono okončati”, naveo je Mugoša.

On je podsjetio da je 2009. godine usvojen Zakon o imovinsko svojinskim odnosima, kojim je izjednačeno korišćenje i svojina.

“Novi zakon donio je nedoumice pa je, na inicijativu Uprave za nekretnine, Upravni sud zauzeo stav da se može u katastru uknjižiti objekat bez građevinske dozvole sa teretom i ograničenjem u G listu. To se desilo i u konkretnom slučaju gdje je objekat na parceli u zoni Morskog dobra upisan na korišćenje Aleksandru Gazivodi i Danku Kovačeviću sa teretom i ograničenjima u G listu”, kazao je Mugoša.

Osim Kovačevića, koji se nalazi u bjekstvu, okrivljeni za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra, su i Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Goran Tufegdžić, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija Geo&Arh.

Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, iznudu, iznudu putem pomaganja, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Sumnja se da je Kovačević, preko Sanje Popović, angažovao njenog brata od strica, Aleksandra Boljevića, da za određeni novčani iznos prinudi drugog suvlasnika kuće u Bogišićima da mu proda svoj dio, za iznos koji je ispod realne vrijednosti.

Vrijednost vile koju je Kovačević želio da prisvoji u potpunosti, sa zemljištem, u zoni Morskog dobra, procijenjena je na 690 hiljada EUR.