Crna hronika

OSUMNJIČENI ZA KRAĐU CIGARETE OSTAVIO NA JEDNOJ LOKACIJI U DANILOVGRADU, TVRDI DA NE ZNA KO IH JE PREUZEO?

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Danilovgrađanin M.P. (36) navodno je plaćen da obije magacin mojkovačke kompanije u Slobodnoj zoni Luke Bar, utovari cigarete u kombi i odveze ih do Danilovgrada, gdje ih je predao osobi za kojom istražitelji tragaju, prenose Vijesti.

Izvor: MONDO

Podsjetimo, M.P. je uhapšen juče ujutro, a nakon saslušanja određeno mu je zadržavanje do privoda sudiji za istragu, kojem će predložiti da mu odredi pritvor.

Prema saznanjima Vijesti, istražiteljima je kazao da ne zna ko je preuzeo cigarete, jer mu je rečeno da kombi napunjen duvanskim proizvodima ostavi na jednoj lokaciji u Danilovgradu.

Sagovornikn Vijesti iz Uprave policije rekao je da M.P. do sada nije evidentiran kao izvršilac krivičnih dijela, ali da su policajci evidentirali njegove kontakte sa bezbjednosno interesantnom osobom, osuđivanom za najteža krivična djela.

Isti sagovornik Vijesti nije precizirao da li je ta osoba obuhvaćena istragom krađe cigareta iz skladišta mojkovačke firme “Montenegro duvan komerc”.

Prema saznanjima Vijesti, M.P.je službenik jednog danilovgradskog javnog preduzeća.

Iz Uprave policije juče su saopštili da su ga uhapsili nakon višednevne istrage realizovane na teritoriji više gradova.

Sumnjiče ga da je izvršio krivčno djelo teška krađa na štetu firme “Montenegro duvan komerc” koja posjeduje skladište u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

”On je, kako se sumnja, u noći između 28. februara i 1. marta umišljajno i po prethodnom dogovoru sa nepoznatim licima došao do skladišta navedene firme u krugu Luke Bar i upotrebom podesnog sredstva provalio vrata hangara i iz unutrašnjosti otuđio 238 paketa cigarete. Sumnja se da je M. P. potom transportovao ukradene cigarete teretnim motornim vozilom do Danilovgrada gdje ih predao za sada nepoznatom licu, a za transport cigareta dobio dogovorenu novčanu nadoknadu”, saopšteno je iz Uprave policije.

Naglasili su da je državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru donio rješenje o zadržavanju do privoda nadležnom sudiji za istragu.

”Osim toga, barska i danilovgradska policija je po naredbi nadležnog sudije za istragu izvršila pretrese prostorija na dvije lokacije koje koristi M. P. u Danilovgradu je pronađena manja količina pištoljske municije o čemu je obaviješten državni tužilac koji je naložio da se protiv M. P. podnese krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Službenici Uprave policije preduzimaju mjere i radnje radi utvrđivanja svih činjenica ovog događaja i identifikaciji drugih izvršilaca navedenog krivičnog djela”.

Posljednja krađa cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar otkrivena je 2. marta, nakon što je primijećeno da neko pokušava da prefarba “oko” nadzorne kamere koja djelimično pokriva dio skladišta mojkovačke kompanije.

Carinici su utvrdili da je tom krađom država oštećena za oko 225.000 eura.

Nakon te krađe, vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević ocijenila je da se cigarete kradu uz saglasnost vlasnika mojkovačke kompanije.

“Nakon što je iz skladišta u SCZ Luke Bar, koje je u vlasništvu Montenegro duvan comerca d. o. o. iz Mojkovca ukradena količina od 11.349 paketa cigareta, u čijoj strukturi su 17 duvanskih brendova, i nakon što se Uprava prihoda i carina zvaničnim aktom obratila zastupniku ovog privrednog društva, niko iz tih pravnih lica se nije obratio UPC - PJ Carinarnica Bar, a koliko smo u saznanju, niko od pomenutih pravnih lica i ovlašćenih zakonskih predstavnika u njima nije podnio krivične prijave protiv NN lica nadležnom tužilaštvu. Da toliko vremena prođe od krađe, a da se vlasnik ne oglasi, nevjerovatna je pojava, koja objašnjava samo jedno - da ni nakon najnovije krađe od 238 paketa, niko iz pomenutih pravnih subjekata i njihova ovlašćena lica se nije obratio, niko nije prijavio nestanak cigara ili štetu što nesumnjivo pojašnjava pojavu da se cigarete iznose - kradu, uz saglasnost vlasnika, kako ne bi bile podvrgnute obavezi plaćanja utvrđenog iznosa carinskih i drugih naknada u skladu sa propisima, i kako bi, kao carinski dužnik robu plasirao na sivo tržište bez prethodno uplaćenih carinskih dažbina”, kazala je tada.

Iz mojkovačke kompanije nijesu se javno oglašavali. UPC je nakon posljednje krađe premjestila preostali dio cigareta u obezbijeđeno skladište, zaključuju Vijesti.

Tagovi