Crna hronika

LAZOVIĆ SVJEDOČIO U PREDMETU SDT-A: KRIMINALNU GRUPU STEFANA ĐUKIĆA NE POZNAJE

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Prema grupi Stefana Đukića postupano prema zakonu te taj posvećeni odnos poslu jedino može biti razlog kriminalnih grupa za prijetnje njemu i njegovoj porodici, kako tvrdi on, nikakvih drugih ličnih motiva tu nema.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

U postupku istrage koju je SDT vodilo protiv kriminalne grupe Stefana Đukića koja je, prema tvrdnjama tog tužilaštva, pripremala veliki broj likvidacija među kojima i glavnog specijalnog tužioca, u svojstvu svjedoka oštećenog saslušani su i dugogodišnji visoki službenik ANB-a i pomoćnik direktora policije Zoran Lazović i njegov sin Petar, takođe službenik ANB-a.

Kako navode iz Dnevne novine "Dan", tim povodom Zoran Lazović je pred SDT-om ispričao da lica protiv kojih se vodi istraga ne poznaje niti postoji bilo koji lični razlog zbog kojih bi njemu ili članovima njegove porodice ona prijetila. Podsjetio je da je preko 30 godina aktivan u sektoru bezbjednosti, da je radio u ANB-u, a zadnji angažman mu je bio u UP na mjestu pomoćnika direktora te da se najveći dio svoje karijere bavio uglavnom problematikom organizovanih kriminalnih grupa i u UP je bio na čelu sektora koji se bavio borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Lazović navodi da je sve i uvijek rađeno u skladu sa zakonom i uz konsultacije sa nadležnim tužilaštvom.

Taj posvećeni odnos poslu, tvrdi on, jedino može biti razlog kriminalnih grupa za prijetnje njemu i njegovoj porodici te da nikakvih drugih ličnih motiva tu nema. Svjedok navodi da je nakon njegove smjene sa dužnosti pomoćnika direktora UP, i ANB vršila provjere te da je na osnovu tih provjera Vlada donijela zaključak kojom mu je dat status štićene ličnosti te da je za vrijeme svog rada u policiju u potpunosti afirmisan Institut zaštićenog svjedoka i svjedoka saradnika, ostvarene rekordne zaplene narkotika, a obezbjeđeni su i kadrovski i tehnički uslovi da ovaj sektor može da radi na kvalitetan način, navodi "Dan".

Njegov sin Petar koji takođe ima status svjedoka oštećenog ispričao je da je kao službenik ANB-a do jula 2021. godine bio upućen u okviru nekih operativih grupa da pomaže policijskim službenicima u radu i to službenicima sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Na tim zadacima je bio negdje od 2019. godine, a fokus interesovanja su bile organizovane kriminalne grupe, trgovina narkoticima.

Što se tiče lica protiv kojih se vodi istraga, sa njima nema nikakvih privatnih kontakata i poznanstava. Međutim, kroz službu sva ova lica su mu poznata iz razloga što su uglavnom povratnici u vršenju krivičnih djela i bili su interesantni za službu. Prema njima je preduzimao brojne dokazne radnje i informacije do kojih je dolazio vršeći svoje službene dužnosti i davao ih na dalju realizaciju i razradu kolegama iz policije.