"Ne vidim razlog zašto bi povukli priznanje Kosova"

Autor:

Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček ponovio je danas da ne vidi razlog zašto bi njegova zemlja povukla priznanje Kosova, navodeći da bi uslov za to moralo da bude da su se određene okolnosti promijenile.

"Ne vidim razlog zašto bi povukli priznanje Kosova" Foto: MONDO, Jelica Dojčinović

"Kosovo smo priznali de jure", rekao je Petšiček novinarima, navodeći da bi povlačenje priznanja moralo da bude na osnovu toga da su se promijenile neke okolnosti, posebno da je Kosovo "prestalo da ima kriterijume državnosti koji su doveli do priznanja 2008".

"Spreman sam da o tom pitanju razgovaram sa premijerom i drugim zvaničnicima i iznesem argumente. Smatram da naša spoljna politika treba da bude kontinuirana i jasna", rekao je Petšiček.

Petšiček je sličan stav iznio i nakon što je predsjednik Češke Miloš Zeman, prilikom posjete Beogradu, najavio da će za mjesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Češki premijer Andrej Babiš je sinoć, posle redovnog neformalnog sastanka sa Zemanom, izjavio da će pitanje povlačenja samoproglašene nezavisnosti Kosova sigurno biti razmotreno na koordinacionom sastanku za spoljnu politiku.

"Predsjednik se poziva na rezoluciju Poslanickog doma parlamenta u kojoj su poslanici zahtijevali od vlade tadašnjeg premijera Mireka Topolaneka da ne prizna nezavisnost Kosova. O tome ćemo razgovarati na sastanku kojem će prisustvovati ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, predsjednik Senata i predsjednik Poslanickog doma", rekao je Babiš.

Na pitanje da li je odbacio promjenu stava o priznavanju Kosova, odgovorio je negativno.

"Ne kažem to. O tome sam razgovarao s predsjednikom. Predsjednik kaže da je naš stav nastao i zbog činjenice da smo dvije nedjelje bili u NATO-u, da je to bila politička odluka, ali da je njegovo mišljenje o priznavanju Kosova negativno", rekao je Babiš.

Tagovi:
Sve vijesti