Uliću sve firme blokirane a plaća 400.000 eura!

Autor:

Viši sud u Podgorici ne provjerava odakle optuženom za organizovani kriminal i međunarodni šverc droge Vasu Uliću novac kojim će ispuniti obaveze iz sporazuma o priznanju krivice.

0
A- A A+
viši sud, državni udar, suđenje Foto: MONDO

  Specijalno vijeće Višeg suda sudije Biljane Uskoković prihvatilo je prije nekoliko dana tekst sporazuma sa specijalnim tužiocem Mirom Samardžić, piše Dan.

Tim sporazumom Ulić se obavezao da odsluži dvogodišnju kaznu zatvora i plati 50.000 eura državi i još toliko u humanitarne svrhe. 


On je prošlog ljeta uplatio jemstvo od 300.000 eura kako bi se branio sa slobode, što je sud i prihvatio, nakon čega je pušten iz zatvora.

Iako ga je sud obavezao da plati ukupno 400.000 eura, Uliću nije bio problem da to učini, piše Dan dodajući da je novac  pronašao iako godinama firme u Crnoj Gori iza kojih stoji posluju sa gubicima, a, prema podacima Centralne banke (CBCG), nalaze se i u blokadi.

Dan podsjeća da se radi o kompanijama „Monte Shiraz” i „Meldeep Pty Limited”.

Kompanija „Monte Shiraz” osnovana je u aprilu 2010. godine ca adresom u podgoričkom naselju Kakaricka gora.

Osim što je osnivač, Ulić se u toj firmi vodi kao izvršni direktor. U finansijskim izvještajima, koji su dostavljeni Poreskoj upravi, „Monte Shiraz” godinama posluje sa gubicima.

U 2018. godini gubici su iznosili 8,4 hiljade eura, a sličan minus je prijavljen i u 2017. Ta Ulićeva firma nalazi se i na poslednjem objavljenom spisku Centralne banke blokiranih pravnih lica i preduzetnika zbog duga od 367 eura sa računima blokiranim više od godinu.

U optužnici piše da je Ulić u drugoj polovini 2004. godine u Crnoj Gori i Australiji organizovao kriminalnu grupu s ciljem vršenja teških krivičnih djela radi sticanja nezakonite dobiti, čije djelovanje je planirano i sprovedeno na duže vrijeme u mećunarodnim razmjerama, jer se djelatnost odvijala na teritoriji više država.

Ulić je, kako se navodi, kao organizator, radi realizacije krijumčarenja opojne droge MDMA sam ili preko drugih angažovao više osoba u tu svrhu, odredio im uloge i zadatke i davao uputstva, predočavajući im način krijumčarenja droge i mogućnost zarade, a za sebe ostavio da ugovara kupovinu većih količina MDMA tableta.

Sve vijesti