Brexit bez sporazuma najteže bi pogodio Irsku

Autor:

Brexit bez sporazuma najteže bi pogodio irsku ekonomiju, pokazuju rezultatima istraživanja njemačkog Instituta IFO.

Brexit bez sporazuma najteže bi pogodio Irsku Foto: MONDO, Mario Milojević

“Nivo ekonomskog napredovanja bi, u slučaju takozvanog 'tvrdog' Brexita, opao u Irskoj 8,16 odsto, u Luksemburgu 5,23, a na Malti 5,19 odsto”, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

U samoj Velikoj Britaniji napredovanje bi se smanjilo 2,76 odsto.

Istraživač IFO Centra za međunarodnu ekonomiju i koautorka studije, Marina Steininger, kazala je da bi se 'tvrdi' Brexit u različitom stepenu odrazio na različite države članice EU.

Ona je navela da je moguće, takođe, da će neizvjesnosti za investitore i promjena deviznih kurseva produbiti negativan uticaj 'tvrdog' Brexita.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Britanije i EU definitivno bi, kako je dodala, ublažio udarac.
Ukoliko Britanija napusti Uniju bez sporazuma, ostale zemlje koje bi trpjele pad prosperiteta su Holandija, sa padom od 1,64 odsto, Belgija 1,4 odsto i Kipar 1,37 odsto.

Danska bi bila pogođena padom blagostanja od 0,89 odsto, Švedska 0,75 odsto, Njemačka 0,72 odsto, Francuska 0,52 odsto, Italija 0,4 odsto, Španija 0,39 odsto, Austrija 0,35 odsto i Švajcarska 0,01 odsto.

Sjedinjene Američke Države (SAD) bi osjetile negativan efekat od 0,01 odsto, Turska od 0,04 odsto, a Južna Koreja od 0,03 odsto.

Međutim, neke druge zemlje bi mogle ekonomski da profitiraju od 'tvrdog' Brexita, poput Tajvana, sa rastom od 0,13 odsto, Kine 0,05 odsto, Indije 0,02 odsto i Rusije 0,01 odsto.

Sve vijesti