Prvi smrtni slučaj povezan sa elektronskim cigarama?

Autor:

Muškarac iz Ilinoisa preminuo je zbog infekcije pluća, a u SAD je ova infekcija u 200 slučajeva povezana sa elektronskim cigaretama.

Prvi smrtni slučaj povezan sa elektronskim cigarama? Foto: Guliver/Getty Images/6okean

Ovo je prvi smrtni slučaj koji može da se dovede u vezu sa elektronskim cigarama. Muškarac, čije ime ni godine nisu saopšteni, ali se zna da je iz Ilinoisa, preminuo je nakon što je primljen u bolnicu sa ozbiljnom infekcijom pluća.

Stručnjaci iz tamošnjeg Centra za kontrolu i prevenciju bolesti veruju da je oko 200 slučajeva plućnih infekcija u SAD povezano sa korišćenjem elektronskih cigareta.

Iako se elektronske cigarete smatraju bezbednijom alternativom pušenju cigara, dugoročni efekti korišćenja elektronskih cigareta još uvek nisu poznati.

Stručnjaci kažu da su simptomi koji se javljaju kod plućne infekcije kratak dah, poteškoće sa disanjem i bol u grudima, a kod nekih su se javljali i dijareja i povraćanje.

S obzirom na to da je u Americi trenutno oko 200 slučajeva ovakvih infekcija, a broj se udvostručio za nedelju dana, direktor Servisa za javno zdravlje dr Nzogi Ezike kaže da je "infekcija ozbiljno uzela maha", da je stanje alarmantno i upozorava ljude da "elektronske cigarete mogu da budu opasne".

Stručnjaci još uvek analiziraju svaki slučaj posebno, ne bi li našli obrazac koji će utvrditi da li su pacijenti infekciju pluća dobili koristeći elektronske cigarete.

Sve vijesti