Rekorderi po broju provjera po glavi stanovnika!

Autor:

Podgorička kancelarija Interpola raspisala je, po zahtjevu crnogorskih pravosudnih organa, u toku 2018. godine 95 potjernica a tokom prvih šest mjeseci ove godine 62.

0
A- A A+
interpol Foto: Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

  To je u razgovoru za vikend izdanje Dnevnih novena saopštio v.d. načelnika Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol Europol SIRENE Dejan Boljević.

Prema njegovim riječimOn je naveo da u Interpolovoj bazi podataka trenutno egzistiraju 292 međunarodne potjernice od IP Podgorica, uz napomenu da taj broj varira na dnevnom nivou.

Na javnom sajtu INTERPOL-a trenutno je objavljeno osam potjernica koje su raspisane od IP Podgorica, od kojih su tri raspisane za crnogorske državljane, rekao je Boljević Dnevnim novinama, uz opasku da se većina međunarodnih potjernica ne objavljuje.

Boljević je naveo da je u toku 2018. godine po osnovu međunarodnih potjernica Crne Gore, u inostranstvu su ukupno uhapšene 54 osobe a u prvih šest mjeseci ove godine ukupno je u inostranstvu lišeno slobode 20 lica. 


Prošle godine po osnovu inostranih međunarodnih potjernica u Crnoj Gori uhapšeno ukupno 78 lica, dok je u prvoj polovini ove godine lišeno slobode 29 lica.

Tokom 2018. godine, rekao je Boljević podgoričkom dnevniku,  realizovano je 85 ekstradicija u Crnu Goru i iz Crne Gore, a u prvoj polovini ove godine 49.

Prema podacima koji raspolažu, najveći broj raspisanih međunarodnih potjernica od IP Podgorica je iz oblasti imovinskih delikata nakon čega slijede krivična djela iz oblasti zloupotrebe narkotika, krivična djela protiv života i tijela i privrednog kriminaliteta, navode Dnevne novine.

Boljević je u intervjuu za ovaj list saopštio da je Crna Gora, kao država članica Interpola, i dalje na prvom mjestu u svijetu po broju provjera lica, vozila i dokumenata u odnosu na broj stanovnika, a NCB Interpol Podgorica je u vrhu članica Interpola po broju razmijenjenih podataka sa drugim biroima Interpola.

Sve vijesti