VOJSKA U AMAZONIJI: Svet pritisnuo Brazil (VIDEO+FOTO)

Autor:

Žestoko pritisnut iz celog sveta, brazilski predsednik Žair Bolsonaro je potpisao dekret kojim se nalaže angažovanje vojske u borbi protiv velikih požara u Amazoniji.

VOJSKA U AMAZONIJI: Svet pritisnuo Brazil (VIDEO+FOTO) Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Mejia Protest zbog Amazonije

Brazilske snage će se od danas rasporediti, kako je saopšteno, u pogranična područja, starosedelačke teritorije i druge pogođene oblasti u Amazoniji, kako bi pomogle u gašenju vatrene stihije ali i sprečavanju nastanka novih požara za koje se sumnjiči lokalno stanovništvo.

Izvor: Youtube/Science Insider

Tramp nudi pomoć

U međuvremenu je i američki predsednik Donald Tramp razgovarao sa brazilskim kolegom Bolsonarom i ponudio mu pomoć u gašenju požara u amazonskoj prašumi, koja je veoma važna za ekologiju čitave planete.

Do "vojnog" dekreta brazilskog predsednika došlo je dan nakon što su zbog amazonskih prašuma veoma zaoštrili odnosi s Francuskom. Zvanični Pariz je juče saopštio da se protivi trgovinskom sporazumu EU sa južnoameričkim trgovinskim blokom Merkosurom zbog toga što je brazilski predsednik Žair Bolsonaro umanjivao zabrinutost zbog klimatskih promena, istovremeno ga optužujući da je lagao francuskog lidera Emanuela Makrona.

U saopštenju Jelisejske palate kaže se da Bolsonaro nije poštovao svoje "obaveze prema klimi" i nije zaštitio biodiverzitet te da Makron može "samo da konstatuje da ga je predsednik Bolsonaro lagao", prenosi AP.

MEĐUNARODNA KRIZA: "Naša kuća je u plamenu" (VIDEO)

Do zaoštravanja tenzija između Brazila i Francuske, došlo je nakon što je Makron upozorio da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G7 da razgovaraju o tom problemu na samitu u Bijaricu, u Francuskoj ovog vikenda.

Makron se porukom na Twitteru pridružio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, koji je istakao da je "duboko zabrinut" zbog požara u Amazoniji.

Tagovi:
Sve vijesti