Tragedija u Austriji: Udavio se beloruski paraveslač

Autor:

Nesrećni sportista izgubio život nakon što se prevrnuo za vreme treninga pred početak Svetskog prvenstva.

Tragedija u Austriji: Udavio se beloruski paraveslač Foto: MN Press

Beloruski paraveslač Dmitri Riškevič (33) preminuo je nekoliko dana pre početka Svetskog prvenstva u veslanju za paraolimpijce u austrijskom Linc-Otenšajmu.

Čamac u kojem se nalazio nasrećni sportista u sredu se oko 13 časova prevrnuo na treningu. Iako je spasilački brod odmah došao na mesto nesreće, a Riškevič se tada još držao za brod pre nego što ga je pustio, unesrećenoga nisu mogli pronaći pa su u pomoć pozvali ronioce.

Potraga za veslačem trajala je tri sata, kada su ga našli već je bilo kasno. Iz mutnog jezera, dubine oko dva i po metra, ronioci su izvukli telo, a doktori su na licu mesta konstatovali smrt.

Ostalo je nejasno kako je veslačevo telo potonulo, jer se na čamcima paraveslača nalazi ponton, posebna naprava koja sprečava potonuće.

U vezi s tim pokrenuta je istraga.

Riškevič se šest godina bavio veslanjem. Takmičio se u jednosedu, nastupio je na dva Svetska prvenstva i nadao se nastupu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

"Frapiran sam ovom strašnom tragedijom. Svi smo šokirani i misli celog paraolimpijskog pokreta su s njegovom porodicom, prijateljima, kolegama i Beloruskim paraolimpijskim odborom", rekao je predsednik Međunarodnoga paraolimpijskog odbora Endrju Persons.

Sve vijesti