Legendarnog driblera iz bordela dovlačili na stadion!

Autor:

Fudbalska Italija proslavlja danas rođendan svog najvećeg driblera i slavnog trenera Đuzepe Meace!

0
A- A A+
Đuzepe Meaca Foto: YouTube/ TheGreatOneInterist Đuzepe Meaca

  Đuzepe Meaca bio je jedan od najboljih navalnih igrača u svijetu između dva rata a upamćen je kao umjetnik driblinga.

Najveće zadovoljstvo bilo mu je da predribla golmana i da sa loptom uđe u gol, piše Kurir dodajući da je po slavnom fudbaleru dobio ime gradski stadion u Milanu.

Meaca je karijeru počeo sa 17 godina u dresu Ambrosiane kako se nekada zvao današnji Intera. Dva puta je bio prvak Italije (1930, 1938), jednom pobednik kupa Italije 1939.

Zbog slabe cirkulacije krvi u nozi, godinu dana je pauzirao (1940.) Vraća se i igra za Milan (1941—1942), a potom nastavlja u Juventusu (1942—1943).

Do kraja rata igra nezvanične utakmice za Vareze. U sezoni 1945—1946 oblači dres Atalante iz Bergama. Kada je Interu zaprijetilo ispadanje iz Prve lige postao je igrač–trener. Odigrao je 17 utakmica, postigao dva gola i spasao Inter, podsjeća Kurir.

 Meaca je tri puta je bio golgeter prvenstva Italije (1930, 1936, 1938), za italijansku reprezentaciju je odigrao 53 utakmice i postigao 33 gola.

Učestvovao je na dva Svetska prvenstva 1934 i 1938, na kojima je Italija bila prvak svijeta.

Izvor: YouTube/ TheGreatOneInterist

Priča o legendarnom dribleru ima i neobičnih epizoda poput one da ga je majka tjerala da radi u porodičnoj mesari i skrivala mu cipele da ne bi "gubio vrijeme" na livadi. 

Popularni “Pepino” je u uličnoj ekipi "Maestri Kampionezi" naučio, međutim, da igra bosonog!

Tek kada je napunio 12 godina majka mu je dozvolila da počne da trenira u klubu Glorija, gdje mu je jedan navijač nedugo potom kupio prvi pravi par kopački.

Meacin zaštitni znak bio je da uzme loptu na sredini terena, da predribla cijelu odbranu, dođe ispred golmana, izazove ga kao matador, da onda lažira šut i potom ga predribla nakon čega bi  ležerno plasirao loptu u mrežu.

Izvor: YouTube/ michool82U Italiji su "gol ala Meaca" i "finte ala Meaca" uobičajena fraza za pogodak do kojeg je došlo nakon serije driblinga i varki, a koristi se i izraz "ad invito" za izazivanje golmana.

Meacu je pratio glas i da je bio seksualni ovisnik zbog čega oni koji su ga dobro poznavali pričali da su nerijetko morali iz bordela da ga dovlače na utakmice.

Nekadašnji potpredsjednik Intera Pepino Prisko ispričao je da je Meaca povremeno upadao u strašne krize, izazvane intenzivnim seksualnim životom i strašću prema fudbalu, prenosi Kurir.

Sve vijesti