MEĐUNARODNA KRIZA: "Naša kuća je u plamenu" (VIDEO)

Autor:

"Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza", kaže se u apelu francuskog predsednika...Posledice požara vidljive iz svemira!

MEĐUNARODNA KRIZA: "Naša kuća je u plamenu" (VIDEO) Foto: Youtube/screenshot/France 24


Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G7 da razgovaraju o tom problemu na summitu u Bijaricu, u Francuskoj ovog vikenda.

"Naša kuća je u plamenu. Bukvalno. Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G7, vidimo se za dva dana kada ćemo razgovarati o tom problemu", napisao je francuski predsednik na Twitteru.

Izvor: France 24


Makron se porukom na Twitteru pridružio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, koji je istakao da je "duboko zabrinut" zbog požara u Amazoniji.

Za samo nekoliko dana u Brazilu je izbilo 9.507 novih šumskih požara, što izaziva brigu da će biti uništen veliki deo šumskog fonda, sa nesagledivim posledicama po životnu sredinu.

Pogledajte snimke katastrofe iz svemira:

Požari koji divljaju Amazonijom toliko su se raširili da je nedavno mrak prekrio najveći brazilski grad, Sao Paulo.

U Brazilu je ove godine izbilo više od 70.000 požara, što je 83 odsto više u poređenju sa prošlom godinom, saopštio je INPE istraživački centar.

BONUS VIDEO:

View this post on Instagram

Za razliku od požara u Sibiru i na Aljasci izazvanih globalnim zagrevanjem, u Brazilu je direktan uzrok čovek. U Amazoniji je proglašeno vanredno stanje, a konzervatori su optužili predsednika Bolonsara da je podstakao drvoseče i farmere da krče šumu i time uzrokovao sadašnje katastrofalno stanje. Tamošnji institut za svemirska istraživanja registrovao je čak 83% više požara u odnosu na 2018. godinu. Gigantski oblak dima koji su vetrovi doneli iz 2.700 km udaljenih brazilskih država Amazonas i Rondonija na nekoliko sati je zaklonio nebo iznad Sao Paula. Pored direktnog uticaja čoveka, požari širom sveta su posledica nezapamćeno visokih temperatura, katastrofalnih suša i ubrzane deforestacije. Situacija u Amazonu je nepogrešiv pokazatelj koliko radikalno je čovek promenio planetu. #amazon #amazonia #brasil #brazil #ekokatastrofi

A post shared by MONDO (@mondoportal) on

Sve vijesti