Evropska "Superliga" od 2024, sigurna 24 od 32 kluba!?

Autor:

Engleski "Indipendent" piše da se UEFA i Aleksander Čeferin spremaju da "na mala vrata" pretvore Ligu šampiona u poluzatvoreno takmičenje.

Evropska "Superliga" od 2024, sigurna 24 od 32 kluba!? Foto: Guliver/Getty images/Denis Doyle

Liga šampiona po sadašnjem sistemu će se igrati zaključno sa sezonom 2023/24, a onda sledi potencijalna revolucija!

Elitno takmičenje evropskih fudbalskih klubova posle toga bi moglo da liči na košarkašku Evroligu, jer se u njega više neće ulaziti na osnovu plasmana u domaćim prvenstvima.

"Indipendent" piše da UEFA razmatra format od četiri grupe sa po osam klubova, iz kojih bi po dve najlošije "ispale" iz takmičenja za sledeću sezonu.

Četiri mesta zauzeli bi polufinalisti Lige Evrope, a o načinu na koji bi bila popunjena preostala četiri mesta još se razmišlja.

Većina klubova, njih 24, zadržala bi mesto bez obzira na učinak u svojim nacionalnim ligama.

Dakle, UEFA bi mogla da kaže kako i dalje nema "zatvorene lige" bogatih klubova, ali istovremeno bi prvacima "manjih" zemalja bilo mnogo teže da dođu do elite nego u sadašnjem sistemu, koji je kreirao nekadašnji predsednik UEFA Mišel Platini.

Videćemo da li će se ovo obistiniti...

"Indipendent" takođe navodi da nije rešeno kako će takmičenje biti popunjeno u prvoj sezoni novog "režima", ali da će kriterijum verovatno biti rezultati u domaćem prvenstvu tokom poslednje četiri sezone, kao i tradicija i trenutna moć klubova.

Tagovi:
Sve vijesti