Suđenje Stanišiću:Snage SAO Krajine bile (samo) pod JNA

Autor:

Svjedok odbrane Mile Bosnić izjavio je danas, u haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, da su sve srpske snage u Kninskoj krajini, od početka rata u Hrvatskoj 1991, bile potčinjene JNA.

0
A- A A+
stanišić,simatović,haški,hag Foto: Youtube/Screenshot/ICTY

Svjedočeći u odbranu prvooptuženog Stanišića, Bosnić je objasnio da je milicija SAO Krajine, od septembra 1991, bila potčinjena Teritorijalnoj odbrani, koja je djelovala u sastavu JNA.

Bosnić je rekao i da, 1990-91, nije imao saznanja da je SDB Srbije prisutna u SAO Krajini.

Tadašnji predsjednik opštine Slunj i član rukovodstva Srpske demokratske stranke, time je negirao navod optužnice da je snage SAO Krajine kontrolisala Služba državne bezbjednosti (SDB) Srbije.

Suđenje Stanišiću: Ko je komandovao "Paukom"?

Stanišić, bivši načelnik SDB Srbije, i operativac te službe Franko Simatović Frenki, optuženi su za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Dok ga je ispitivao branilac drugooptuženog Simatovića, Mihajlo Bakrač, Bosnić je potvrdio da su se Srbi u SAO Krajini naoružavali nelegalnim kanalima, ali i preko JNA.

Bosnić je prihvatio i sugestiju Simatovićevog branioca da u formiranju policije SAO Krajine učestvovalo Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova SFRJ, a ne SDB Srbije, kako tvrde tužioci.

Finansiranje vojske i policije SAO Krajine i, kasnije, Republike Srpske Krajine odvijalo se preko Ministarstva odbrane Srbije, izjavio je svjedok, nasuprot navodu optužnice da je i u finansiranje tih snaga išlo preko SDB Srbije.

"Arkan nije bio u JNA, samo je imao dobre odnose"

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Daglas Stringer (Douglas) dokazivao je da je u zbivanjima oko SAO Krajine odlučujuću ulogu igrao tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Kao primjer, Stringer je naveo da je tadašnji krajiški lider Milan Babić smijenjen pod Miloševićevim pritiskom zbog toga što se, krajem 1991. i početkom 1992., protivio primjeni Vensovog mirovnog plana.

"Da, ali nije bilo jednostavno odstraniti Babića zato što se i Skupština protivila Vensovom planu", prokomentarisao je Bosnić.

Tužilac Stringer je, zatim, svjedok sugerisao da su se drugi zvaničnici SAO Krajine, poput Milana Martića, predomislili i podržali Vensov plan kada su vidjeli kako je prošao Babić.

"Da, pod pritiskom Miloševića...Svi su se bili uplašili za svoje položaje, od predsjednika opština do ministara. Pogriješili su i to se videlo 1995, posle Oluje", posvedočio je Bosnić.

Bosnić će sjutra nastaviti da odgovara na pitanja tužioca Stringera.

Ponovljeni proces Stanišiću i Simatoviću poslednji je u kojem sud utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za zločine u Hrvatskoj i BiH. Do sada u Hagu nijedan zvaničnik Srbije nije bio proglašen krivim za to.

Tagovi:
Sve vijesti