Iran ZAPLIJENIO strani tanker, SKOČILA cijena nafte

Autor:

Novi incident na Bliskom Istoku - Iranska revolucionarna garda zaplijenila je jedan strani tanker i uhapsila 12 članova posade u Persijskom zalivu, zbog sumnje da je krijumčario milion litara nafte.

0
A- A A+
iran,mornarica,revolucionarna garda Foto: AP Photo/Jon Gambrell ilustracija

Za sada nema informacija o imenu tankera niti se zna kojoj zemlji pripada, javila je agencija "Fars".

"Strano plovilo krijumčarilo je milion litara goriva i zaplijenjeno je", saopšteno je iz Revolucionarne garde uz napomenu da je za zaplenu izdat sudski nalog.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Irana izjavila je da su pripadnici Revolucionarne garde tankeru prišli nakon što je poslao signal za pomoć.

Prema navodima agencije "Tasnim", koja se pozvala na portparola Garde, iranske snage zaustavile su brod 14. jula i zaplijenile ga nakon što su potvrdile da prevozi nelegalnu naftu.

Tanker je, navodno, prevozio naftu od iranskih krijumčara kupcima u inostranstvu, navodi "Sputnjik".

Britanija traži razjašnjenje navoda  iranske Revolucionarne garde, saopšteno je iz britanske vlade.

"Nastavljamo da tražimo od iranskih vlasti da deeskaliraju situaciju u regionu. Trajno motrimo bezbjednosnu situacioju u regionu i posvećeni smo održavanju slobode kretanja u skladu sa međunarodnim pravom", izjavila je portparolka britanske vlade, prenosi Rojters.

Nakon Iranske zaplijene, skočila cijena nafte

Cijene nafte porasle su danas za oko jedan odsto nakon što su iranske vlasti saopštile da su zaplijenile jedan strani naftni tanker u Persijskom zalivu.

Sjevernomorska nafta "brent" poskupjela je za 58 centi na 64,24 dolara za barel, a američka "laka" nafta (WTI) za 43 centa na 57,21 dolar za barel, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Cijene nafte su tokom jučerašnjeg dana bile u padu, zbog oštrog rasta zaliha naftnih derivata u SAD.

Prvi incident sa tankerima dogodio se u junu kada su gađana dva tankera, navodno u vlasništvu Saudijske arabije, a koji su prenosili naftu za SAD.

Vašington je odmah optužio Iran za napad, ali je zvanični Teheran to negirao.

U istom zalivu desio se i drugi incident kada je Britanska kraljevska mornarica, po nalogu SAD, zaplijenila iranski tanker koji je prevozio naftu i zadržala ga u Gibraltaru. London vjeruje da je ta nafta namijenjena Siriji, koja je pod sankcijama EU.

Teheran je to demantovao i zatražio da se brod oslobodi, nakon čega je obećao da će izvršiti odmazdu.

SAJBER RAT?! Vojska SAD napala Iran

Tagovi:
Sve vijesti