Tenzija oko Kipra: EU kažnjava Tursku

Autor:

Evropska unija je odlučila da privremeno zaustaviti razgovore sa Ankarom na visokom nivou i pregovore o sporazumu za avionski saobraćaj, a zamrznuće i finansiranje Turske za sledeću godinu.

0
A- A A+
eu, evropska unija Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Razlog?

Ilegalno bušenje u potrazi za naftom i gasom u blizini obale Kipra, navodi se u nacrtu saopštenja EU u koje je Rojters imao uvid.

O zajedničkoj odluci, koja i dalje može biti promenjena, danas će razgovarati izaslanici članica EU u Briselu, sa ciljem njenog usvajanja tokom sastanka ministara spoljnih poslova Unije u ponedeljak, 15. jula.

"U svetlu neprestanih i novih protivzakonitih aktivnosti Turske, EU donosi odluku da suspenduje pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu za avio-saobraćaj i saglasna je da se neko vreme ne održavaju dalji razgovori na visokom nivou", ističe se u nacrtu.

U nacrtu se naglašava da je Evropski savet saglasan sa predlogom Evropske komisije da se za 2020. godinu smanji pomoć Turskoj pred pristupanje EU i poziva se Evropska investiciona banka da preispita aktivnosti vezano za zajam Turskoj.

Tagovi:
Sve vijesti