Za varanje u igrama do DVIJE GODINE ZATVORA!

Autor:

U Južnoj Koreji od sada i do dvije godine zatvora zbog “bustovanja” naloga u igrama.

Za varanje u igrama do DVIJE GODINE ZATVORA! Foto: Mondo/Goran Sivački

Da je Južna Koreja daleko ispred svih kad su u pitanju zakoni i uređenost svijeta video-igara, nije nikakva tajna. Zemlja u kojoj se rodio eSport krajem prošlog vijeka je i prirodno vodeća “sila” u ovoj oblasti, što se vidi i po uspjehu njihovih eSportista gdje god da se okrenemo, kaže Play! Zine.

Ove uspjehe redovno prate i zakonske regulative, pa tako i one koje se tiču onih negativnih strana. U Južnoj Koreji se stvari poput pravljenja hakova i varanja za igre, namiještanja eSporta mečeva i druge vrste mahinacija uzimaju veoma ozbiljno i dobro su regulisane zakonom, a sad je na red došlo i bustovanje naloga u igrama.

Ukoliko ne znate o čemu se radi, u pitanju je situacija kada nekom ko je mnogi bolji od vas u nekoj igri date vaš nalog, u recimo u League of Legends, i onda taj igrač za novčanu nadoknadu (ili džaba, ako vam je prijatelj) igra na njemu dok vas ne podigne u Lige, koje su značajno iznad vašeg ranga.

Na ovaj način se remeti balansirani matchmaking sistem i indirektno se oštećuju drugi ljudi na Ladderu, zato što ste vi na nepravedan način napredovali u igri.

Ovaj zakon je usvojen još decembra prošle godine, ali je sad tek stupio na snagu. Njime se bustovannje naloga svrstava u pravno regulisani zločin, i potencijalne kazne su do dvije godine zatvora i do 20 miliona vona novčane kazne, što je oko 18.000 dolara. Osim klasičnog bustovanja, zakon obuhvata i određene oblike duo igranja i “nošenja” u više rankove, kao i još neke druge oblike, koji se mogu definisati kao nepravedna pomoć.

Naravno, zakon nije crno-bijl i gledaće se od situacije do situacije i od igre do igre, odnosno prije svega kako same kompanije to regulišu u svojim igrama, a ovaj zakon je tu samo da im pomognu da te regulacije i sprovedu u djelo.

Sve vijesti