Posvećeni prevenciji nasilnog ekstremizma i terorizma

Autor:

Nacionalni operativni tim za suzbijanje nasilnog ekstremizma i Ambasada Holandije organizovali su danas u Podgorici radionicu o prevenciji i borbi protiv radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma.

 Posvećeni prevenciji nasilnog ekstremizma i terorizma Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

U Crnoj Gori problem radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma nije izražen, ali se uprkos tome velika pažnja posvećuje prevenciji kao ključnom metodu za suzbijanje te pojave, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dragan Pejanović.

Pejanović, koji je i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma, kazao je da aktuelni globalni izazovi koje sa sobom nose fenomeni poput radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma, iziskuju kontinuiranu saradnju i zajedničko djelovanje nadležnih institucija i društvenih subjekata na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu.

On je ocijenio da države Zapadnog Balkana imaju dobre mehanizme međusobne i saradnje sa međunarodnim partnerima, i da je važno fokus pažnje usmjeravati na koordinaciju na nacionalnom nivou, kako među nadležnim resorima, tako i sa lokalnim zajednicama i civilnim sektorom.

Pejanović je kazao da problem radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma nije izražen u Crnoj Gori, ali da se uprkos tome velika pažnja posvećuje prevenciji kao ključnom metodu za suzbijanje ove pojave.

„Preventivnim aktivnostima gradi se otpornost crnogorskog društva na ove pojave i sa njima povezane izazove, rizike i prijetnje“, istakao je Pejanović.

On je naglasio da crnogorski organi naročitu pažnju posvećuju prevenciji i monitoringu aktuelnih pojava radikalizacije na internetu.

Zamjenica ambasadora Holandije, Mariel van Miltenburg, pohvalila je dosadašnju saradnju sa Crnom Gorom, a naročito sa MUP-om.

Ona je naglasila da iskustvo Holandije upućuje na to da treba podržati rad lokalnih aktera, koji su prvi u lancu institucija koje reaguju u slučajevima radikalizacije i ekstremizma.

„Lokalni akteri koji imaju direktan kontakt sa društvenim zajednicama imaju i nezamjenljivu ulogu u prevenciji i suzbijanju ovih prijetnji“, istakla je van Miltenburg.

Tagovi:
Sve vijesti