FBI istraživao Hefnera zbog "opscenih materijala"

Autor:

FBI objavio je dosije o osnivaču i glavnom uredniku "Plejboja" Hjuu Hefneru dvije godine nakon smrti legendarnog izdavača.

0
A- A A+
hju hefner Foto: YouTube/scott monaco/printscreen

Američka savezna policija ispitivala je Hefnera krajem 1950-ih i tokom 1960-ih zbog "opscjenih materijala", navodi ABC Njuz.

Dosije takođe sadrži dokument upućen tadašnjem direktoru FBI-ja Edgaru Huveru u kom zaduženi agent izvještava da su Hefner i njegov fotograf Edvard Opman stavljeni pod nadzor kako bi se videlo da li je neko od njih dvojice prenosio "pornografske snimke" preko granica saveznih država.

Istraga nije pokazala da su takva kaznena djela počinjena.

"Osobe koje su ispitane rekle su da je Hefner previše lukav da prekrši savezne ili lokalne zakone", zaključila je istraga FBI-ja.

16 najjačih citata "večitog plejboja" (VIDEO)

Hefner je kasnije uhapšen u Čikagu zbog objave "opscjenih i sugestivnih" fotografija Džejn Mensfild, ali je oslobođen.

Dosije sadrži i novinske isječke iz slučaja u kojem je Hefner izborio pravo da poštom šalje "Plejboj" pretplatnicima, a da to ne predstavlja kršenje zakona.

Kada osoba od javnog interesa umre, FBI preduzima korake za objavljivanje njenog dosijea na sajtu FBI.

Dosijei FBI-ja o slavnim ličnostima, među kojima su Elvis Prisli, Majkl Džekson i Frenk Sinatra, nalaze se na sajtu, kao i oni koji uključuju bivšeg senatora Masačusetsa Edvarda Kenedija i mafijaša Al Kaponea.

Tagovi:
Sve vijesti