Novo "zlatno" pravilo ishrane

Autor:

Znate li šta je pravilo "30 nedeljno"? Objasnićemo vam!

Novo "zlatno" pravilo ishrane Foto: Guliver/Getty Images/bit245

 Nutricionisti se slažu da je ključ zdravlja pravilna, redovna i umjerena ishrana, bogata svježim sastojcima.

Svi koji žele da drže težinu pod kontrolom, ili pripaze na zdravlje, znaju da se trendovi zdrave ishrane mijenjaju maltene na svakih nekoliko nedjelja.

Evo novog - pravilo "30 nedeljno"!

U našem organizmu, precizno sistemu za varenje, nalazi se 40 triliona bakterija koje obavljaju na hiljade funkcija. One "izvlače" hranljive materije iz unijete hrane, proizvode vitamine i supstance kao što su masne kiseline.

Raznovrsna "zajednica" ovih bakterija usko je povezana sa zdravljem skoro svakog organa u tijelu, uključujući kožu i srce, ali i naš um. Bakterije naročito vole vlakna u sastojcima biljnog porijekla.

Stručnjaci zato savjetuju - unesite 30 različitih namirnica biljnog porijekla nedjeljno.

Možete da birate, jer su u njih uključene i žitarice, mahunarke, povrće, voće, biljke, začini... Njihova raznovrsnost doprinijeće zdravijem okruženju u sistemu za varenje, od čega će cijeli organizam imati koristi.

Naročito je važno da se ne ograničite na samo nekoliko namirnica biljnog porijekla, jer čak i one koje se smatraju "superhranom" možda odgovaraju samo određenom, ograničenom broju bakterija.

"Pošto različite bakterije obavljaju različite funkcije, želite da im ponudite što raznovrsnije namirnice koje će one dalje pretvoriti u mnoštvo supstanci korisnih za organizam," savjetuje nutricionistkinja dr Megan Rosi.

Ona podsjeća da je za zdravlje sistema za varenje i bakterija koje u njemu borave važno i ne uzimati suviše antibiotika, koji će "počistiti" i korisne bakterije iz našeg organizma.

Pogledajte i naše savjete za bolje zdravlje, a ne propustite i naše recepte na osnovu povrća, voća, žitarica i ribe!

Sve vijesti