Kako je Evropa glasala

Autor:

Na izbore za Evropski parlament izašao je veliki broj glasača. Dvije najveće grupacije u parlamentu - Evropska narodna partija i Socijaldemokrate, iako su izgubile određen broj mandata, i dalje ostaju najbrojnije u EP. Desničari likuju.

Kako je Evropa glasala Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Juče je održan poslednji dan trodnevnih izbora za Evropski parlament na kojima je više od 400 miliona građana EU sa pravom glasa biralo svoje predstavnike u tom telu. Izlaznost je bila veća nego 2014. godine kada su održani prethodni izbori, a prema prvim rezultatima najbrojniji i dalje su EPP i socijaldemokrate.

Juče se glasalo u Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, na Malti, u Belgiji, Luksemburgu, Španiji, Portugalu, Estoniji, Litvaniji i u Mađarskoj. Evropski izbori već su održani u četvrtak u Holandiji i Velikoj Britaniji, u petak su glasali Irci i Česi, a u subotu Česi (drugi dan), Letonci, Maltežani i Slovaci.

Značajan je rast Zelenih i liberaldemokrata, pokazuju najnoviji rezultati evropskih izbora. Na izborima za EU parlament ubedljivi su italijanski vicepremijer Mateo Salvini, stranka Marin le Pen u Francuskoj i mađarski premijer Viktor Orban.

Prema poslednjim podacima, glasalo je 50,5 odsto birača, što je najveća izlaznost u poslednje dvije decenije.

Prema najnovijim rezultatima u Francuskoj, desničarska partija Nacionalno okupljanje Marin le Pen i stranka predsednka Emanuela Makrona Republika u pokretu imaće podjednak broj mesta, po 23 poslanićka mesta. AP navodi da je će anti-imigraciono Nacionalno okupljanje dobiti još jedno mesto kada Velika Britanija napusti EU.

Ovogodišni evropski izbori sa takvom izlaznošću na teritoriji cijele EU sa Velikom Britanijom pokazali su promenu trenda konstatntnog pada izalznosti birača u EU.

"Radi se o skoku od osam odsto u odnosu na izlaznost iz 2014. godine. U pitanju je izlaznost koja je najveća u poslednjih 20 godina i predstavlja prvi značajni skok u izlaznosti od prvih evropskih izbora održanih 1979. godine", izjavio je portparol Evropskog parlameta Žaume Duk.

Veća izlaznost pokazuje da su građani Evrope shvatili da je EU dio njihove svakodnevice i njihova budućnost, ocjenjuju u Briselu.

Na kraju izborne večeri projekcija raspodjele mjesta u novom sazivu Evropskog parlameta zasnovana kombinovano na konačnim rezultatima, preliminarnim rezultatima i nekoliko izlaznih anketa govori da je Evropska narodna partija dobila 178 mesta, Socijalisti i Demokrate 152, Alijansa liberala i demokrate plus tri nacionalne partije 108, Zeleni 67, Evropski konzervativci i reformisti 61, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 55, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvezdica + partija za Bregzit) 53, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 39, nezavisni parlamentarci sedam i drugi 31.

"Građani EU su izabrali ko će ih predstavljati u Evropskom parlamentu. To će direktno odraziti na to ko će voditi Evropsku komisiju tokom sledećeg legislativnog perioda o čemu će članovi parlamenta odlučivati u Strazburu u julu" , zaključio je portparol Evropskog parlamenta.

"Bum" Salvinija, poraz Sirize i trijumf Faraža

Italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini jedan je od najvećih pobjednik evropskih izbora, pošto je njegova stranka Liga, prema nezvaničnim rezultatima, osvojila više od trećine glasova u Italiji i sa 28 evroposlanika trebalo bi da bude jedna od partija sa najvećim brojem predstavnika u Evropskom parlamentu.

AP ocenjuje da "ovako visoka podrška jača ulogu Salvinija kao predvodnika nacionalističkih i ultradesnih snaga u Evropi i mogla bi takođe da uzdrma domaću politiku".

Navodi se da je Salvinijev koalicioni partner Pokret pet zvezdica drugog vicepremijera Luiđija di Mača, osvojio samo 17 odsto na glasanju za Evropski parlament, čime je promijenjen odnos snaga između njih u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore u Italiji.

U Grčkoj je vladajuća partija Siriza Aleksisa Ciprasa poražena od vodeće opozicione grčke partije Nove demokratije koja je osvojila 33,3 odsto glasova birača.

Siriza, koja je na vlasti u Grčkoj od 2015. godine, na ovim evropskim izborima osvojila je 23,9 odsto glasova.

Cipras je, obraćajući se iz sedišta Sirize, rekao da rezultat na evropskim izborima ne ispunjava očekivanja te stranke i da ih neće ignorisati.

A u Velikoj Britaniji...Partija Bregzit Najdžela Faraža odnela je pobedu na evropskim izborima, dok su laburisti i konzervativci pretrpeli velike gubitke.

Pobeda partije Bregzit

Zanimljivo je da su trojica katalonskih separatista, odnosno bivši predsednik Katalonske regije Karles Pudždemon, njegov zamenik Oriol Junkeras i bivši ministar katalonske vlade Toni Komin, od kojih je jedan u zatvoru, a druga dvojica u bekstvu, osvojili poslanička mesta u EP.  

Tagovi:
Sve vijesti