Najbolje godine za trudnoću?

Autor:

Žene sve kasnije rađaju, a evo koje su najbolje godine za trudnoću.

Najbolje godine za trudnoću? Foto: MONDO/Zora Ćirković

Zahvaljujući kontracepciji i napretku medicine, parovi danas imaju više kontrole nad tim kada će da zasnuju svoju porodicu. Moguće je proširiti porodicu i kasnije, ali je činjenica da se plodnost prirodno smanjuje s godinama, kao i da trudnoća u nekim kasnijim godinama nosi određene rizike od komplikacija.

Ipak, ne postoji "idealno vreme" za trudnoću. Odluka o tome kada ćete da rodite dete zavisi od mnogo faktora – uključujući i vaše godine, ali i spremnost da budete roditelje.

Pročitajte nešto o plodnosti i trudnoći u različitim starosnim dobima.

U dvadesetim

Žene su tada najplodnije i imaju najviše šanse da zatrudne u dvadesetim godinama života. Tada u telu imaju najveći broj kvalitetnih jaja, a rizik od trudnoće je tada najmanji.

Prema nekim podacima, šanse da žena starija od 25 godina ostane u drugom stanju posle tri meseca pokušavanja su nešto manje od 20 odsto.

U tridesetim

Plodnost postepeno počinje da se smanjuje oko 32. godine, a to smanjenje se ubrzava nakon 35.

Žene su rođene sa svim jajima koja će ikada imati (oko milion njih), tj. u telu se tokom života ne stvaraju nova. Štaviše, broj tih jaja vremenom samo opada i procenjuje se da u telu 37-godišnje žene ostaje samo oko 25.000 jaja.

Šanse da žena od 35 godina ostane u drugom stanju nakon tri meseca pokušavanja su oko 12 odsto.

Stručnjaci ističu da je rizik od pobačaja i genetskih anomalija kod bebe sve veći kada žena pređe 35. Takođe, veće su i šanse da dođe do komplikacija, bilo u trudnoći ili na porođaju.

Da bi trudnoća i porođaj bili što bezbedniji kod starijih trudnica, lekari često predlažu i rade dodatne testove za majku i bebu, kako bi bili sigurni da je sve u redu.

U četrdesetim

Plodnost je drastično smanjena kod žena u četrdesetim godinama, ali to ipak ne znači da je nemoguće da ostanu u drugom stanju. U ovim godinama, šanse da žena zatrudni nakon tri meseca pokušavanja su oko sedam odsto.

Vremenom, kvalitet i kvantitet jaja se smanjuju. Starija jaja mogu da imaju probleme sa hromozomima, čime se povećava rizik od rađanja bebe sa nekim poremećajem.

Ali, većina žena u četrdesetim godinama ipak može da ima zdravu trudnoću i zdravu bebu, iako su rizici povećani – veći je rizik da će biti potreban hitan carski rez, da će doći do preranog porođaja, da će beba imati malu kilažu na rođenju, veći je rizik od poremećaja, a nažalost i rizik da beba bude mrtvorođena.

Medicinska stanja poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska su češća kod trudnica starijih od 35 godina, a to može da dovede do komplikacija u trudnoći, poput gestacijskog dijabetesa i preeklampsije.

Bez obzira na to koliko imate godina u trenutku trudnoće, najvažnije je da pratite savete i uputstva lekara i da idete na redovne kontrolne preglede – time su šanse znatno veće da sve protekne u najboljem redu!

Tagovi:
Sve vijesti