Žičara na Jahorini od 8 miliona eura

Autor:

Skijaški centar Jahorina će do kraja godine dobiti gondolu.

0
A- A A+
Stara planina, skijanje, gondola, žičara Foto: MONDO/Dragana Todorović ilustracija

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić i direktor firme "Lajnter" (Leitner) Martin Lajtner potpisali su ugovor o izgradnji gondole u vrijednosti od 16 miliona konvertabilnih maraka (8 miliona eura).

Izgradnjom gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, biće povezan parking kod Vučijeg mosta i vezni put 1. Gondola će moći da razvije brzinu od pet do šest metara u sekundi svakog sata, odnosno putovanje će trajati tri minuta.

U planu je da žičara bude opremljena modernim kabinama koje mogu da prime po 10 ljudi, što će pružiti mogućnost da se na svakih sat vremena preveze više od 2.700 skijaša, bordera i ostalih ljubitelja planine.

"Izgradnjom gondole eliminisaće se gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretiće se centralne staze na planini, a moći će da radi i po ektremnim uslovima kada su veliki vjetrovi i magla. Gondola će raditi kada druge instalacije ne mogu što nam je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada se ova investicija planirala. Uskoro krećemo u radove čiji završetak planiramo do 1. decembra ove godine", istakao je direktor ovog skijaškog centra Dejan Ljevnaić.