Hrvati uče Arape hokeju na ledu

Autor:

Dobro ste pročitali. Hokeju na ledu u pustinjskoj državi.

0
A- A A+
hokej Foto: MN Press ilustracija

Zagrebački "Jutarnji list" doneo je zanimljivu priču o hrvatskim hokejašima, koji već godinu dana igraju hokej na ledu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. I ne samo da igraju, već su ih tamo uposlili i kao učitelje ove igre.

Pustinja i led ne idu zajedno, ali kad je reč o UAE novca ne manjka, pa se ledena dvorana lako napravi i održava. A u Emiratima imaju i profesionalnu ligu od pet klubova.

Prema rečima 25-godišnjeg Zagrepčanina Mate Tomljenovića, u toj zemlji ima više hokejaških dvorana nego u Hrvatskoj. Dve su u Dubaiju, po jedna u Al Ainu i Abu Dabiju, a reč je o klizalištima po međunarodnim standardima.

"U Dubaiju imaju dvoranu usred tržnog cenntra, jednog od najvećih na svetu, tako da svi koji dođu zarad šopinga mogu usput da pogledaju i hokejašku utakmicu. Okupi se tako dosta ljudi, a kod nas u dvorani uglavnom je stotinak ljudi po utakmici, uglavnom porodice i prijatelji igrača, ali kad je finale lige i turnir President Cup dođe i 500 ljudi", kaže on.

Tomljenović je stanovnik Abu Dabija od avgusta 2018. godine kada je postao član kluba Abu Dabi Storms. I još dvojica hrvatskih igrača su tamo.

Kad su od svoje menadžerske čuli za uslove koji su im ponuđeni, nisu razmišljali ni trenutak.

"Finansijski je situacija iznadprosečna u poređenju sa evropskim ligama, mnogo bolja nego što smo imali u dosadašnjim klubovima u kojima smo igrali. Dobili smo velike stanove koji su praktično preko puta sportskog kompleksa u kojem je dvorana, nove automobile i sve ostalo što nam je potrebno. Dodatni izazov je što osim kao igrači ovde istovremeno radimo kao treneri za mlađe uzraste, a ja sam još i trener golmana u seniorskoj reprezentaciji", kaže hrvatski hokejaš.

Kaže da kvalitet hokeja uopšte nije loš, već da je, zapravo, mnogo bolji od onoga što je očekivao.

"Ovde baš žele da podignu nivo i kvalitet hokeja i mnogo ulažu u razvoj, pogotovo arapskih igrača", dodaje.

Upitan kako Arapi izgledaju na ledu, odgovorio je: "Recimo da ih ima nekoliko koji bi sigurno mogli da igraju Prvenstvo Hrvatske, ali za EBEL (austrijska liga u kojoj igraju i timovi iz Češke, Hrvatske Italije i Mađarske), recimo, nemaju kvalitet".

Tagovi:
Sve vijesti