Zaplijenili 150 ribolovnih mreža na Skadarskom jezeru

Autor:

Služba zaštite Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero, u saradnji sa nevladinom organizacijom Grupa za zaštitu šarana, zaplijenila je više od 150 ribolovnih mreža na lokacijama Koraćica, Zatice, Čisti jasen, Kornjača, Kodra i Pijesci.

Zaplijenili 150 ribolovnih mreža na Skadarskom jezeru Foto: MONDO/Mladen Stojović

Iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG) podsjećaju da ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero traje od 15. marta do 15. maja, i važi za izlov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.

Tim povodom, JPNPCG je pokrenulo kampanju „Stop krivolovu“ sa ciljem podizanja svijesti građana o zaštiti ribljeg fonda u vrijeme zabrana, jer je to period kada se riba mrijesti i kada je najranjivija.

Direktor tog javnog preduzeća, Elvir Klica, kazao je da kampanjom žele uključiti sve dobronamjerne posjetioce i građane, da svi zajedno čuvaju vrijednosti parkova.

Apelujemo da ukoliko uoče bilo kakvu nepravilnost ili nelegalnu radnju, prijave putem mobilne aplikacije JPNPCG ili našim službama na terenu“, kazao je Klica.

On je podsjetio da je izlovljavanje ribe u periodu ribolovnog zabrana krivično djelo.

Želimo spriječiti nelegalan ribolov, suzbiti nelegalnu prodaju ribe i podići svijest građana o značaju zaštite ribljih populacija za vrijeme mrijesta, što je jedan od glavnih ciljeva kampanje“, poručio je Klica.

U okviru kampanje “Stop krivolovu” od 1. aprila se, u saradnji sa crnogorskim radio stanicama, emituje džingl sa porukom „Od marta do juna nek se svi osvijeste, u Skadarskom jezeru ribe se mrijeste“.

Takođe, na ulazima u tržnice, pijace i ribarnice koje se nalaze u Glavnom gradu postavljeni su posteri edukativno-informativnog karaktera, sa ciljem obavještavanja javnost da kupovinom ribe iz Skadarskog jezera u vrijeme zabrana indirektno pomažu krivolov, dok je na lokaciji Tanki rt postavljen bilbord.

Služba zaštite NP Skadarsko jezero redovno kontroliše prostor i u saradnji sa drugim subjektima doprinosi očuvanju i zaštiti prirodnih i kulturnih vrijednosti parka. Građani ovoj službi mogu prijaviti sve nezakonite aktivnosti na broj telefona 067/ 709 – 497“, kaže se u saopštenju.

Sve vijesti