Starija djeca su pametnija

Ako imate starijeg brata ili sestru, vjerovatno vam se neće dopasti rezultati ovog istraživanja…

Starija djeca su pametnija Foto: Guliver/Getty images, Artem Peretiatko

Nedavno sprovedeno istraživanje moglo bi da bude povod za male porodične rasprave… Statistika kaže da su prvorođena djeca u porodici inteligentnija od mlađe braće i sestara.

Zajednička studija naučnika sa univerziteta u Edinburgu i Sidneju pokazala je da najstarija djeca u porodici imaju razvijeniju logiku, kao i bolje rezultate na testovima inteligencije od svoje mlađe braće i sestara čak i u vrlo ranom uzrastu, prenosi britanski "Gardijan".

Naučnici misle da bi objašnjenje moglo da leži u tome što prvorođena djeca dobijaju više intelektualne stimulacije. Iako se roditelji trude da svoj djeci pruže isti nivo emocionalne i intelektualne podrške, najstarije dijete uvijek će imati njihovu nepodijeljenu pažnju ako ništa drugo, a ono zahvaljujući činjenicu da još nema nikoga s kim bi tu pažnju moralo da dijeli.

Tokom istraživanja, naučnici su posmatrali gotovo 5.000 mališana uzrasta do 14 godina, uzimajući u obzir njihovo porodično porijeklo i ekonomske uslove u kojima odrastaju.

Prvorođena djeca imala su više rezultate na testovima, uključujući i testove čitanja i rečnika, što je, smatraju naučnici, odraz "efekta redosleda rođenja".

Ali, postoji i jedan "minus" kad ste najstarije dijete u porodici. Studija iz 2009. pokazala je da se prvorođena djeca suočavaju sa gotovo dvostruko višim roditeljskim očekivanjima tokom školovanja, u odnosu na mlađu braću ili sestre.

Braća i sestre – najbolji poklon ikada!

Tagovi:
Sve vijesti