27 godina od ONE Saletove trojke (VIDEO)

Autor:

Na današnji dan 1992. godine Partizan je osvojio titulu prvaka Evrope

27 godina od ONE Saletove trojke (VIDEO) Foto: MN Press

Košarkaški klub Partizan osvojio je na današnji dan pre 27 godina titulu evropskog šampiona, pobjedom u finalu protiv Huventuda (71:70).

Crno-bijeli su trijumfovali i stigli do najvećeg uspjeha čuvenom "trojkom" Aleksandra Đorđevića u poslednjim trenucima utakmice.

Tog 16. aprila na Fajnal-foru u Istanbulu tri sekunde prije poslednjeg zvuka sirene sadašnji selektor Srbije uputio je šut za tri poena na asistenciju Slaviše Koprivice koji je crno-bijele odveo u istoriju.

Izvor: Youtube/ELJUEGODENAISMTH

Partizan je ostvario najveći uspjeh domaće klupske košarke.

Mladu ekipu crno-bijelih, koja je u prosijeku bila stara 21,7 godina, sa klupe je predvodio Željko Obradović, a za nju su nastupali: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Crno-bijeli su u sezoni 1991/1992 zbog sankcija odigrali samo jednu utakmicu na domaćem terenu, a sve ostale mečeve kao domaćini igrali su u Fuenlabradi.

"I danas se prepričavaju događaji iz kojih buduće generacije imaju šta da nauče. Partizan sa ponosom obilježava dan svog najvećeg uspjeha uz veliku i vječnu zahvalnost svojim domaćinima iz Fuenlabrade, mjesta u kojem su se crno-bijeli osjećali kao kod kuće", podsjetili su crno-bijeli na najveći uspjeh u klupskoj istoriji.

Povodom obilježavanja najvećeg uspjeha u istoriji kluba, ali i srpske klupske košarke, pušteni su u prodaju artikli sa motivima trijumfa u Istanbulu koji se mogu kupiti u zvaničnoj prodavnici KK Partizan.

Na istom mjestu tokom dana izložen je i pehar koji su crno-bijeli osvojili 1992. godine.

FAJNAL FOR U ISTANBULU

- polufinale -

Partizan - Filips 82:75 (31:35)

PARTIZAN: Danilović 22, Đorđević 21, Koprivica 14, Šilobad 10, Nakić 5, Rebrača 4, Dragutinović 4, Stevanović 2, Šaric, Lončar. Trener: Želko Obradović.

FILIPS: Doukins 21, Rodžers 19, Riva 14, Pitis 10, Pesina 4, Monteki 4, Ambrasa 3, Alberti, Blazi, Baldi. Trener: Majk D'Antoni.

- finale -

Partizan - Huventud 71:70 (40:30)

PARTIZAN: Danilović 25, Đorđević 23, Stevanović 6, Nakić 5, Koprivica 4, Šilobad 4, Dragutinović 2, Lončar 2, Rebrača. Trener: Željko Obradović.

HUVENTUD: Prisli 20, Tomas Đofreza 18, Viljakampa 13, Rafael Đofreza 8, Morales 6, Tompson 5, Pardo, Ruf. Trener: Lolo Sainc.

Sve vijesti