Poštuju li podgorički lokali propisano radno vrijeme?

Autor:

Ugostiteljskim objektima trebalo bi produžiti radno vrijeme za sat pa da umjesto do ponoći ono bude do jedan ujutro, primjedbe su ugostitelja koje su iznijeli juče na centralnoj javnoj raspravi o Odluci o radnom vremenu

Poštuju li podgorički lokali propisano radno vrijeme? Foto: Mondo/Aleksandra Blagojević

Odlukom je precizirano da ugostiteljski objekti za pripremanje i usluživanje hrane i pića mogu biti otvoreni samo do ponoći i to rješenje, kako piše u njenom obrazloženju, je pronađeno kao optimalno jer su građani tražili da se radno vrijeme lokala smanji do 22 zimi, odnosno do 23 ljeti, a da je Unija poslodavaca tražila da se ono produži, piše Dan.

Sa MONDOM kroz Bokešku ulicu (VIDEO)

Sekretar za preduzetništvo Kenan Grbović objasnio je da je odluka o radnom vremenu morala biti usaglašena sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

“Ovim zakonom je propisana obaveza opština da statute i druge opšte akte uskladi sa zakonom u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu zakona. S obzirom na to da je Skupština Glavnog grada donijela novi statut, to su se stekli uslovi za usklađivanje odluke o radnom vremenu sa njim”, saopštio je Grbović.

Ugostitelj Stevan Zlatičanin saopštio je da njegov lokal “Šekspir” jedini radi do ponoći.

“Moj lokal jedini radi do ponoći pa bih ja zamolio da i meni omogućite kao i drugima”, rekao je Zlatičanin.

Ugostitelj iz Bokeške ulice Luka Gajović rekao je da godinama prati rad u užem centru grada, posebno u ulici gdje ima lokal.

“Ono što se nameće kao nelogičnost svima nama je da radno vrijeme jednima bude do 12, drugima do dva, trećima do tri i tako u nizu. To smo stalno komentarisali, ali zvanične inicijative nijesmo imali jer nemamo udruženje ugostitelja pa da tako izguramo do kraja. Radno vrijeme postaje biznis barijera i utiče na to da je centar grada izgubio na atraktivnosti”, rekao je Gajović.

Vlasnik lokala Šerlok Holms Ivan Đukanović kazao je da je ugostiteljstvo posrnulo.

“Ugostiteljske objekte svako otvara sa bilo koliko novca, ne bave se kvalitetom, odobravate previše dozvola za rad. U mojoj zgradi ima šest lokala i mi ne možemo da objasnimo nikome da ne mogu da puštaju muziku poslije 24 sata. Smatram da radno vrijeme lokala u stambenim zgradama bez muzike treba da bude do jedan sat, pogotovo ljeti, ili donesite odluku da Komunalna policija zamoli goste da izađu iz lokala jer mi kao domaćini to ne možemo da radimo. Sebi pravimo kontraefakat, ljudi nama zamjeraju”, naveo je Đukanović.

On se osvrnuo i na inicijative da se ugostiteljskim objektima radno vrijeme smanji do 23 časa. Skraćenje radnog vremena ugostiteljskim objektima u stambenim zgradama tražio je Jovan Rabrenović, odbornik Liberalne partije.

“Ne mogu da se složim sa tim da radno vrijeme bude do 23 sata. Gospodin koji je to predložio je dolazio kod mene, to je Jovan Rabrenović i smatram da toga čovjeka treba da bojkotujemo, da mu se krajnje ljubazno obratimo i kažemo da u našem objektu ne može piti piće. U mom objektu sigurno neće piti piće i biće zamoljen da napusti lokal”, poručio je Đukanović.

Sugestiju je imala i predstavnica Komunalne policije koja je saopštila da bi trebalo bliže precizirati da li se zatvorenim lokalom smatra ako je u njemu ugašena muzika, a gosti sjede.

Predstavnik Sekretarijata Mima Boričić poručila je da primjedbe dostave u pisanoj formi kako bi se obrađivač izjasnio.

Sve vijesti