"Nećemo zaboraviti 20 godina od NATO agresije na SRJ"

Autor:

NATO je sila i protivnik slobode a Crna Gora nije zaslužila da bude dio pakta koji ugnjetava i ponižava druge narode, ocijenio je član predsjedništva Demokratskog fronta, Andrija Mandić.

0
A- A A+
Andrija Mandić Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  Danas se navršava 20 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

"Sjećanja na proljeće 1999. godine. Ponos i tuga. Prilika da se, poput naših predaka, borimo za pravdu i slobodu svoje otadžbine, i činjenica da protiv sebe imamo najveću svjetsku vojnu silu svih vremena", rekao je Mandić.

Ta sila je, smatra on, pokazala da je »sila« prvenstveno kršeći pravila UN, bombardujući jednu suverenu državu bez razloga i bez odluke Savjeta bezbjednosti.

"Kad je već to prekršila, onda joj je bio otvoren put da napadne SR Jugoslaviju, sa jasnim ciljevima - da otpočne sa uspostavljanjem NATO poretka na području Balkana i da se formira lažna država na tlu Srbije", kazao je Mandić.

Kako je kazao, narod i vojska su odlučili da se ne predaju, da pruže otpor.

"Svakog dana, svake noći, tone i tone bombi su padale na naše gradove i sela, NATO avijacija je ubila na hiljade civila i vojnika, rušila bolnice, ambasade, mostove, fabrike, ostale su teške posledice i godinama kasnije", kazao je Mandić.

NATO je , rekao je Mandić, na kopnu imao svoje saveznike.

"To su albanski teroristi iz OVK, koji su u prethodnom periodu bili pacifikovani djelovanjem policije Srbije i Vojske Jugoslavije. Međutim, krila teroristima je dala agresija, pa su mogli ponovo da izmile iz svojih rupa i nastave sa zločinima, najčešće nad civilima", naveo je Mandić.

Drugi saveznik NATO je, rekao je Mandić, bio vrh režima u Crnoj Gori koji je činio sve da vojsci oteža odbranu otadžbine.

"Formirane su i parapolicijske jedinice sa ciljem da se suprotstave vojsci i pomažu agresoru. Na kraju je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović takvo ponašanje zapečatio nezapamćenom izdajom", ocijenio", je Madnić.

Pamtiće se da je, dodao je on, kao član Vrhovnog savjeta odbrane, glasao da se uđe u rat protiv agresora, a onda je, u sred velikih stradanja, »otišao u Brisel na noge ubicama našeg naroda«.

"Svoju poziciju marionete zapadnih sila, poslušnika i izvršioca njihovih naloga, Đukanović i njegov režim zadržali su do danas. U proljeće 2017. godine, bez referenduma, protivno volji naroda, njegov režim će uvesti Crnu Goru u savez koji je ubijao naše građane, u pakt koji je mučki ubijao našu braću, rođake, prijatelje na mostu u Murinu", kazao je Mandić.

On je dodao da režim toga proljeća 1999. godine nije uspio da pokoleba narod u Crnoj Gori, da usadi svoju klicu izdaje.

"Na desetine hiljada građana odazvalo se pozivu da brani svoju zemlju. Ponosan sam što sam toga proljeća bio pripadnik oružanih snaga VJ i što sam učestvovao u dejstvima protiv neprijatelja", kazao je Mandić.

Kako je rekao, NATO nikada nije pokazao kajanje zbog onoga što je uradio 1999. godine.

"Nastavio je sa politikom terora i sile u drugim državama, ali njegovo vrijeme očigledno prolazi. Naspram sebe sada ima moćnu Rusiju, koja je opet postala nada čovječanstva i branitelj vrijednosti civilizacijskog kruga kome pripada i naš pravoslavni narod", poručio je Mandić.

Kako je kazao, svaki slobodouman čovjek protivi se i ustaje protiv sile.

"NATO je gola sila, protivnik slobode. A srpski narod i Crna Gora su kroz istoriju iznad svega cijenili slobodu. Zato Crna Gora nije zaslužila da bude dio pakta koji ugnjetava i ponižava druge narode", ocijenio je Mandić.

To, rekao je on, Crna Gora nikad nije radila.

"Neka je vječna slava žrtvama koje su pale u proljeće 1999. u kukavičkom bombardovanju SRJ", zajključio je Mandić.

Tagovi:
Sve vijesti