Sportisti, vodite ljubav pre mečeva, zdravo je!

Autor:

Naučnici su utvrdili: apstinencija od seksa ne doprinosi boljim rezultatima na sportskim terenima.

0
A- A A+
ljubav, veze, par Foto: Guliver/Getty images, Kiuikson

Pojedini treneri brane sportistima da imaju ljubavne odnose pred takmičenja ili utakmice. Ili se čak sami sportisti uzdržavaju od seksa, kako je to činio legendarni bokser Muhamed Ali, smatrajući da to doprinosi boljim nastupima, igrama i rezultatima.

Muhamed Ali je, recimo, govorio da je izbegavao seks šest nedelja pred veliku borbu, odnosno značajnije mečeve.

Pred Svetsko fudbalsko prvenstvo 2010. godine, tadašnji selektor engleske reprezentacije Fabio Kapelo, zabranjivao je igračima da imaju bliske kontakte sa suprugama i devojkama, kako bi čuvali energiju za teren.

Međutim, trener Mančester sitija Pep Gvardiola primenjuje drugu taktiku - on, pak, ohrabruje fudbalere da imaju "akcije na posteljama".

"Nemoguće je da igraš dobro, ako nemaš seks sa svojojom partnerkom. Nikada im to ne bih zabranio. Jer, ako imaju seks, igraju bolje", izjavio je Gvardiola 2016. godine.

Ali, uzdržavanje od ljubavnih zanosa pred utakmice, nema utemeljenje u nauci.

Naučnici sa Univerziteta u Džordžiji napravili su manje istraživanje među aktivnim sportistima - svi su prošli isti test: imali su seks noć pred meč, potom nisu imali seks pred meč, a na kraju su imali i trening joge pred meč.

Zaključili su da orgazmi ne utiču na nastupe sportista. Oni su saopštili da sportista može da se uzdrži od seksualnog odnosa kako bi se fokusirao na meč, borbu... ali i da se rezultati fizičke spreme nisu razlikovali u zavisnosti od toga da li je bilo seksdualnih odnosa ili ne noć pre.

Tagovi:
Sve vijesti