Katastrofa Fijata na domaćem tržištu

Autor:

Cjelokupno italijansko tržište automobila u januaru palo za skoro osam odsto u odnosu na prvi mjesec 2018.

0
A- A A+
fijat fiat panda Foto: promo/Fiat

Prodaja "fijata" je u januaru ove godine u odnosu na prvi mjesec prošle godine pala za čak 29 odsto, tako da sad najpoznatiji italijanski brend drži manje od 15 odsto domaćeg automobilskog tržišta, prenosi portal Focus2Move.

Gledano u brojkama, Italijani su prošlog mjeseca kupili deset hiljada manje "fijata" nego u istom periodu prošle godine.

Loše rezultate su postigli i drugi FCA brendovi. Alfa je pala za 45 odsto, a Džip za 16 odsto. Pad prodaje su doživeli i Audi (-38 odsto), Nisan, Škoda, Reno i Ford.

S druge strane, jedini FCA brend čija je prodaja skočila, i to značajno, je Lanča (+55 odsto). Dobar rezultat su pristigli i Dačija (22,9 odsto), Opel, kao i VW-a.

Što se tiče liste najboljih deset modela, na njoj su isključivo mali gradski automobili i krosoveri. Najveći skok od nevjerovatnih 306 odsto je postigao Folksvagenov "T-Rok", a najviše je pao njegov direktni suparnik "fijat 500x" (-40,6 odsto).

Prvo mesto je dalje ubedljivo drži "fijat panda".

Kada se pogleda cjelokupno tržište, nakon što je između 2008. i 2011. doživjelo sunovrat i najlošiji prodajni rezultat u posljednjih trideset godina, prodaja automobila je značajno rasla od tad sve do prošle godine, koja je završena u minusu od 2,6 odsto u odnosu na 2017.


Sve vijesti