Uloga žena u reformi javne uprave veoma važna

Autor:

Misija Vlade je unaprjeđenje kvaliteta usluga, efikasna i profesionalna javna uprava, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović i dodala da je uloga žena u procesu reformi veoma važna.

Uloga žena u reformi javne uprave veoma važna Foto: Vlada CG

Pribilović je učestvovala na Svjetskom samitu vlada u Dubaiju, na panelu „Žene u javnoj upravi“, posvećenom zastupljenosti žena u javnoj upravi na svim nivoima i njhovom uticaju na kreiranje politika.

Svjetski samit vlada, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, globalni je forum posvećen dijalozima sa ciljem da oblikuju budućnost vlada i pomognu poboljšanje života građana širom svijeta.

„Strateški cilj Vlade je efikasna, ekonomična, servisno orjentisana javna uprava u kojoj je građanin na prvom mjestu. U tom smislu, naša misija je unapeđenje kvaliteta usluga, efikasna i profesionalna javna uprava“, kazala je Pribilović i dodala da je veoma važno iskustvo i uloga žena u javnoj upravi.

Ona je kazala da du žene stožeri porodice i društva i da je logična njihova uloga u procesu bilo koje reforme, pa i reforme javne uprave.

Kako se navodi, na marginama Svjetskog samita vlada, Pribilović je razgovarala sa predsjednikom Državne agencije za javne usluge i socijalne inovacije Azerbejdžana Ulvi Mehdijevim, o daljoj saradnji i uspostavljanju naprednog mehanizma pružanja javnih usluga.

„Dogovoreno je intenziviranje saradnje u oblasti jačanja kapaciteta službenika u oblasti digitalizacije usluga. U narednom periodu biće pripremljena analiza postojećih kapaciteta sistema pružanja usluga sa preporukama“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će biti razmotrene i opcije obezbijeđenja bespovratnih sredstava za realizaciju aktivnosti od međunarodnih institucija kroz zajedničku aplikaciju.

Na sastanaku sa predsjednikom odbora Centra za razvoj javne uprave iz Kazahstana (Astana Civil Service HUB) Alikhan Baimenovm napravljen je osvrt na dosadašnju saradnju između HUB-a i Ministarstva javne uprave.

Iz Ministarstva su kazali da je dogovoreno intenziviranje saradnje kroz učešće u projektu „Napredni modeli uprave“, kao i u oblasti razmjene iskustva i organizacije međunarodne konferencije u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, na sastanku Pribilović sa predsjednikom odbora Škole za javnu upravu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mohammed Bin Rashidom konstatovan je značajan prostor za saradnju i razmotrena mogućnost saradnje kroz program tehničke podrške koju pruža Vlada UAE.

„Dogovorena je saradnja u oblasti organizacije obuka za državne službenike na temu Jačanje liderskih i menadžerskih vještina“, dodaje se u saopštenju.

U okviru teme “Oblikovanje budućnosti vlada”, Svjetski samit vlada predstavlja najveću globalnu platformu posvećenu unaprjeđenju vlada, vođenih brzim tehnološkim napretkom i očekivanjima građana i prilika za širenje dijaloga i razmjenu iskustva o aktuelnim globalnim kretanjima i budućim trendovima.

Na samitu je učestvovalo više od četiri hiljade učesnika, svjetskih lidera, kreatora politika, članova međunarodne zajednice i stručnjaka iz više od 130 država i predstavnika vlada širom svijeta.

Sve vijesti