Nema mira: Okršaj kod Trijumfalne kapije (FOTO, VIDEO)

Autor:

Do 14 časova na ulice u Francuskoj u devetom uzastopnom vikendu antivladinih protesta pokreta "Žutih prsluka", izašlo je 32.000 ljudi, od kojih je 8.000 u Parizu, saopštilo je danas francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nema mira: Okršaj kod Trijumfalne kapije (FOTO, VIDEO) Foto: Tanjug/AP Photo/Rafael YaghobzadehViše hiljada predstavnika pokreta "Žutih prsluka" krenulo je danas ispred Ministarstva privrede i finansija na istoku Pariza i oko podne se okupilo na trgu Bastilje gdje su se francuske zastave vijorile iznad okupljenih demonstranta.

Uzvikivali su "Makron, ostavka", zviždali i udarali po ogradama gradilišta.

Demonstranti su išli od Ministarstva finansija na istoku grada do kvarta oko Trijumfalne kapije na zapadu.Prvi okršaji između policije i demonstranata izbili su ispred spomenika. Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove da potisne neke demonstrante koji su ih gađali kamenjem i drugim predmetima. Mnogi demonstranti došli su opremljeni kacigama i maskama.

Policija je zabranila automobilima prolazak avenijom Šanzelize.

Prema najnovijem saopštenju policija je od jutros privela 59 ljudi, uglavnom zbog nošenja zabranjenog oružja ili predmeta.

Oko Šanzelizea je već od jutra bio raspoređen veliki broj policajaca, kao i četiri oklopna vozila žandarmerije.

Vlasti očekuju danas veći broj demonstranata i radikalnije proteste i rasporedile su 80.000 policajaca i žandarma širom Francuske i gotovo 5.000 u Parizu.

"Žuti prsluci" blokirali kružne tokove, osmoro mrtvih

Vlasti, koje su poslednjih dana izjavile da strahuju od nasilja, pokušale su da odvrate učesnike pokreta "Žuti prsluci" od izlaska na deveti subotnji protest od početka demonstracija koje se smatraju najozbiljnijom krizom vlade Emanuela Makrona od dolaska na vlast 2017.

Na drugim mjestima u Francuskoj demonstranti su počeli danas da se okupljaju u centrima vodećih gradova. U Buržu, gradu od 66.000 stanovnika u centru zemlje oko podne bilo je okupljeno oko 1.200 ljudi.Pokret je malo izgubio zamah tokom praznika ali izlgeda da ponovo dobija na snazi uprkos obećanjima predsednika Emanuela Makrona o poreskim olakšicama i najavljenoj nacionalnoj raspravi o pritužbama demonstranata. Demonstranti žele dublje promjene u francuskoj privredi i politici koje smatraju da favorizuju bogate.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner zaprijetio je jaku odmazdu protiv izgrednika i onih koji ih podržavaju, i upozorio da se sve više radikalizuju uglavnom mirni demonstranti.

Prošle subote vlasti su procenile da je oko 50.000 ljudi demonstriralo širom zemlje, uključujući 3.500 u Parizu. Podatke o broju demonstranata daje ministarstvo a redovno ih osporavaju učesnici pokreta. ;

Sve vijesti