Bugajski: Vlada u Beogradu igra po ruskim notama

Autor:

Vlada u Beogradu često igra po ruskim notama upornim napadima na crnogorsku Vladu, ili daje podršku strankama i političarima koji žele da ugroze nezavisnost Crne Gore, kazao je američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski.

0
A- A A+
beograd, panorama, Foto: Mondo/Goran Sivački

    Bugajski je u intervjuu Pobjedi rekao da je Srbija izvor nestabilnosti i da se mora što prije odvojiti od propagandnog aparata Moskve i njenih, kako je naveo, korumpiranih ekonomskih pipaka.

On smatra da iluzija velike Srbije i dalje postoji u zvaničnim krugovima u Srbiji i da „hrani“ još veću zabludu, veliku Rusiju.

Prema njegovim riječima, Srbija se posmatra u Moskvi kao ruska ispostava koja može intervenisati u nekoliko susjednih država, naročito u onima u kojima živi znatna srpska manjina.

„Nažalost, Vlada u Beogradu često igra po ruskim notama upornim napadima na crnogorsku Vladu ili daje podršku strankama i političarima koji žele da ugroze nezavisnost Crne Gore“, naveo je Bugajski.

Prema njegovim riječima, režim Vladimira Putina nastaviće da destabilizuje Balkansko poluostrvo promovisanjem radikalnog nacionalizma, etničkog konflikta, političke polarizacije i ekonomske korupcije.

Njegov cilj je, smatra Bugajski, da podijeli Evropu i podrije američki uticaj kako bi stekao stratešku i ekonomsku korist za širenje Rusije.

„Nedavno je podržao nacionalističku opoziciju koja je protiv sporazuma o imenu između Grčke i Makedonije kako bi spriječio ulazak Skoplja u NATO“, dodao je Bugajski.

Prema njegovim riječima, Moskva će nastaviti da podstiče srpski nacionalizam prema Crnoj Gori i da daje podršku grupama koje nastoje da podriju i zbace demokratski izabranu vladu.

Kako je naveo, kroz rad u okviru NATO, Crna Gora ima priliku da iskorijeni poguban ruski uticaj i uspostavi zajednički front protiv subverzija Kremlja.

Na pitanje da li će se proces proširenja Evropske unije (EU) nastaviti, on je rekao da to nije visoko na agendi Brisela.

Kako je naveo, tokom godine, Unija će biti preokupirana uticajem Bregzita, institucionalno i ekonomski.

Bugajski je dodao da se EU suočava i sa izborima za Evropski parlament u kojima se, kako je ocijenio, očekuje da populističke i nacionalističke partije povećaju broj mjesta.

„Britansko odsustvo može da podriva i podršku za proširenje u Uniji s obzirom na to da je London bio jedan od glavnih pristalica šire Evrope. Pored toga, socijalni nemiri u Francuskoj, velike promjene liderstva u Njemačkoj, kao i rast populizma u Italiji će vjerovatno usporiti proces proširenja“, kazao je on.

Na pitanje da li Vašington vidi region Zapadnog Balkana kao problematičan, Bugajski je naveo da su Sjedinjene Američke Države (SAD) zabrinute da bi neriješeni sporovi na Zapadnom Balkanu mogli dovesti do nestabilnosti, pa čak i nasilja.

Kao rezultat toga, kako je kazao, američka administracija ostaje fokusirana na rješavanje dva otvorena bilateralna spora, i to između Kosova i Srbije i između Makedonije i Grčke, a ova godina će biti ključna.

„Ukoliko se ti sporovi mogu riješiti sa američkim posredovanjem i širi region će imati koristi. Ali prekid u procesu pregovaranja će izazvati nove nestabilnosti i omogućiti dalji negativan prodor Moskve i drugih neprijateljskih stranih sila“, zaključio je Bugajski.

Sve vijesti