Mali odziv na referendumu u Makedoniji

Autor:

Na referendumu Makedoniji o imenu države do 13 sati glasalo je 16 odsto glasača, saopštila je Državna izborna komisija (DIK).

 Građani Makedonije danas se na referendumu izjašnjavaju o tome da li podržavaju sporazum između Skoplja i Atine o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike, koja bi se, ako glasanje uspije, ubuduće zvala Republika Severna Makedonija, čime bi se, takođe, podržale težnje ove zemlje za ulazak u EU i NATO.

Građani, njih 1.806.336, koliko ih je upisano u birački spisak izjašnjavaće se na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?".

Skoro tri decenije od spora sa Grčkom, koja je kočila evroatlantske integracije Makedonije zbog imena, ta država je na političkoj prekretnici, a referendum se odvija u atmosferi političkih podjela, koje je ovaj sporazum dodatni produbio.

Do 13 sati glasalo je 261.470 građana, a izlaznost po opštinama je u rasponu od 7,82 odsto do 19,15 odsto, izjavio je predsjednik DIK Oliver Derkovski na konferenciji za novinare, prenosi B92.

Te podatke o izlaznosti DIK je dao na osnovu obrađenih podataka sa 90,24 odsto biračkih mjesta.

Na konferenciji za medije DIK-a, saopšteno je da im je stiglo sedam prigovora zbog povrede biračkog prava, od kojih su tri odbijena, a četiri se obrađuju.

Tagovi:
Sve vijesti