Nova pravila pri uvozu automobila u Crnu Goru

Autor:

Putnička i teretna vozila će od 15. oktobra prilikom uvoza morati da budu opremljena motorima minimalnog standarda EURO 4 ako je u pitanju upotrebljavano, odnosno EURO 6 za novo

Nova pravila pri uvozu automobila u Crnu Goru Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pripremilo je izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori, u dijelu bezbjednosno-tehničkih zahtjeva i uslova.

Izmjene i dopune se, kako je objašnjeno, odnose na definisanja minimalne granične vrijednosti u pogledu izduvne emisije i nivoa buke za nova i upotrebljivana motorna vozila.

Ministarstvo je izmjene i dopune Pravilnika najavilo u maju u okviru konferencije pod nazivom Savremeni drumski prevoz i poslovna logistika u funkciji razvoja Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koja je održana u Budvi.

„Tom prilikom je objašnjeno da unaprijeđeni standard podrazumijeva i bolje bezbjednosno-tehničke karakteristike vozila koje ga čini sigurnijim na putevima, kao i činjenica da je Crna Gora u obavezi da prati i transponuje važeće propise iz te oblasti homologacije kada su u pitanju ekološki standardi“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo će u narednom periodu uraditi studiju starosne strukture vozila po kategorijama i tipovima, koja će dati osnovne indikatore i mjere za podmlađivanje voznog parka i ujedno povećanje stepena bezbjednosti saobraćaja.

Tagovi:
Sve vijesti