Top 10 najposjećenijih zemalja

Autor:

Ako ste se pitali koje to zemlje turisti najviše posjećuju, evo odgovora.

Globalni turizam je u porastu, sudeći prema podacima Svjetske turističke organizacije (WTO). Ukupan broj međunarodnih putovanja je povećan sa 674 miliona 2010. godine, na 1,2 milijardi 2017. godine.

Svake godine WTO sastavlja listu zemalja koje su najviše posjećivali strani turisti, a evropske destinacije su i dalje u vrhu.

Evo kojih deset zemalja su turisti najviše posjećivali prošle godine.

10. Turska - 30 miliona turista

Turska, zemlja koja zauzima dio Evrope i Azije, poznata je po tome što drži do tradicije, ali i po predivnim pejzažima. Jedna od nezaobilaznih destinacija u Turskoj je mjesto Pamukale, kojoj Turci tepaju pamučna tvrđava, ali i doline Kapadokije.

Pored bogate istorije Turske, Istanbul, kao najveći grad, privlači turiste koji ga opisuju kao mjesto gdje se sastaju Istok i Zapad, gdje se sastaju staro i novo. Ono što turiste opčinjava su futurističke građevine koje se nalaze u blizini džamija, i luksuzni hoteli koji se nalaze pored uličnih tezgi sa hranom. Dakle, nije čudo što ovaj grad različitosti privlači 30 miliona turista!

9. Tajland - 32,6 miliona turista

Tajland je oduvijek bio popularna turistička destinacija, i taj trend se nastavlja. Nije ni čudo, jer se upravo tamo nalaze neke od najboljih plaža u jugoističnoj Aziji.

Popularna je destinacija za one koji žele avanturu, za takozvane bekpekere, ali i za one koji vole dobru hranu, predivne plaže i žurke. Naravno, ne treba zanemariti ni istoriju ove zemlje, ni brojne budističke hramove koji privlače radoznale turiste.

MONDO reportaža: Okusila sam raj na Tajlandu

Pogledajte i fotografije sa Tajlanda koje je zabilježila naša reporterka:

8. Meksiko - 35 miliona turista

U odnosu na prethodne godine, Meksiko je izgurao Rusiju iz top deset najposjećenijih zemalja. Pretpostavlja se da je najveći broj tih turista "izbrojan" na poluostrvu Jukatan, koje je zbog prelijepih plaža, zidina Maja, šuma i bogatog noćnog života, veoma popularna destinacija.

7. Njemačka - 35,6 miliona turista

Mnogi njemački gradovi su poput magneta za turiste, između ostalog i zbog brojnih festivala - Božićni market, festival piva, razni ljetnji festivali...

Oktoberfest koji se održava u Mihnehu, kao jedan od najpopularnijih festivala, privlači dobar dio tih turista, dok su Berlin i Frankfurt destinacije za one koji vole evropske gradove.

6. Velika Britanija - 35,8 miliona turista

Ova zemlja napredovala je za dva mjesta u odnosu na prethodnu destinaciju, a najveći broj turista posjećuje London. Pored gradova, tu je i "stari šarm" Engleske, dramatični pejzaži Škotske, Velsa...

5. Italija - 52,4 miliona posjetilaca

Od romantičnih kanala u Veneciji, preko istorijskih trgova u Rimu, do prelijepih plaža na obali Amalfi... sve su to destinacije koje privlače veliki broj turista, pa nije iznenađujuće što je peta na listi najposjećenijih zemalja.

4. Kina - 59,3 miliona

S obzirom na to da je Kina postala jedna od najvažnijih biznis destinacija, ali ima i veoma bogatu kulturu i istoriju, očekivano je da se nađe na jednoj ovakvoj listi.

Drevni gradovi, istorijske atrakcije, dobra hrana, sve to privlači turiste u Kinu. U ovoj zemlji se nalazi i najviša statua Bude, a "svaki ćošak" Pekinga bogat je kulturnim nasleđem.

3. Španija - 75,6 miliona

U 2017. godini, Španija je doživela najveće povećanje broja stranih turista (od ovih deset zemalja), u poređenju sa prethodnom godinom. Svakog ljeta, Kosta del Sol i Balearska ostrva su preplavljena turistima, ali ova zemlja ipak ima mnogo više od lijepih plaža.

Postoji dosta istorijskih i kulturnih mesta koja se mogu posetiti u Madridu, a ni Barselona ne zaostaje.  

MONDO reportaža iz Barselone: OVO treba da vidite (FOTO)

2. SAD - 75,6 miliona turista

Nema potrebe naročito objašnjavati zašto su SAD jedna od najpopularnijih turističkih destinacija – od Kalifornije do Njujorka, Amerika nudi toliko različitih stvari i iskustava da svako može da nađe razlog zašto bi je posjetio.

Prema izvještajima, Njujork, Los Anđeles, Vašington i San Francisko su najposećeniji američki gradovi, ali ne treba zanemariti ni predivne nacionalne parkove.

MONDO u Njujorku: "Seks i grad" uživo

1. Francuska - 82,6 miliona

Vjerovatno više nikoga ne iznenađuje zašto se ova zemlja uvek nalazi u vrhu na svim listama koje se tiču turizma. Pariz je definitivno najpopularniji grad među turistima, koji tamo idu što da bi vidjeli Ajfelovu kulu, Luvr, da bi uživali u sjajnom vinu i obišli neki od brojnih dvoraca... Činjenica je da Pariz i Francuska imaju mnogo toga da ponude gostima.

Koja je vaša omiljena destinacija? Pišite nam u komentarima...

Tagovi:
Sve vijesti