I u Zagrebu cvjetaju nacistički grafiti

Autor:

Istog dana kada je u centru Beograda osvanula nacistička svastika, stiže vijest i o ogromnom grafitu koji slavi Hitlera i naciste ispisan je i usred Zagreba.

0
A- A A+
stop fašizmu, kukasti krst, nacisti, fašisti, fašizam, protest đilas, đilas fašista, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Grafit je u glavnom gradu Hrvatske ispisan na jednoj klinici a niko od nadležnih u gradu ni samoj klinici nije preduzeo ništa da ga ukloni, pa je intervenisala Evropska civilna inicijativa iz Zagreba, prenio je portal Index.hr.

"Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer" ("Jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa") ispisano je u centru gradu, na zidu Klinike za traumatologiju u Ulici kralja Držislava", prenosi portal i dodaje da je reč o paroli nacista koja slavi Hitlera i Treći rajh, a uz ovaj natpis na zidu su ispisani kukasti krst i ustaški simbol.

Kukasti krstovi osvanuli u Studentskom parku

Grafit, navodi se, na veoma prometnoj raskrsnici stoji već neko vrijeme, a gradske službe, kao ni Klinika za traumatologiju ili iko drugi, zasad, nisu pokazale nikakav interes da ga uklone.

Zato je, navodi se, Evropska civilna inicijativa iz Zagreba poslala prijavu Gradu Zagrebu o ovom grafitu i traže hitan odgovor.

"Imajući u vidu izvorišne osnove Ustava Republike Hrvatske, te da narodi Republike Hrvatske ne baštine nacizam i ustaštvo, ne očekujemo ništa manje nego da ovaj sramotni prikaz veličanja totalitarnih režima holokausta bude odmah uklonjen", stoji u dopisu Inicijative.

Tagovi:
Sve vijesti