Kineze "boli uvo" za naftne sankcije SAD Iranu

Autor:

Kina nastavlaj sa uvozom preko potrebne nafte za svoju zahuktalu ekonomiju i ne osvrće s mnogo na sankcije SAD, zbog kojih su se iz Irana povukle i mnoge evropske firme. Slično postupa i druga regionalna sila, Indija.

0
A- A A+
panorama, beograd, zgrade, urbanizam, gradnja, izgradnja, nekretnine, beograd na vodi, most, tramvajski most, tanker, barža Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

Kineske rafinerije će od sada koristiti isključivo usluge iranskih tankera kada je reč o kupovini nafte iz te zemlje, budući da druge brodarske kompanije obustavljaju poslovanje u Iranu zbog američkih pretnji sankcijama.

Kineski Sinopek, najveća rafinerija u Aziji, i kineski državni trgovac naftom Džuhaj Dženrong, aktivirali su klauzule iz ugovora sa Iranom o isporukama, prema kojima će koristiti isključivo tankere u vlasništvu Nacionalne iranske tankerske kompanije (NITC), prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Kineske vlasti su ranije ovog meseca saopštile da neće prestati sa kupovinom iranske nafte uprkos nastojanjima Vašingtona da iranski izvoz svede na "nulu", ali i da neće povećavati količinu nafte koju Peking kupuje od Teherana.

Amerika uvela nove sankcije Iranu

I drugi važan iranski klijent, Indija, odbila je da se povinuje jednostranim sankcijama Vašingtona protiv Teherana, ali je smanjila količinu nafte koju kupuje od Irana, navodeći kao razlog zabrinutost od mogućeg gubitka pristupa američkim finansijskim tržištima.

SAD su obnovile sankcije Iranu nakon jednostranog povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom.

Prva runda američkih sankcija stupila je na snagu 7. avgusta, a druga runda, na čijem udaru će biti iranski naftni sektor, stupa na snagu u novembru.

Francuski gigant Total poslednja je u nizu firmi koja se povukla iz poslova u Iranu zbog američkih saknkcija. Juče je stigla vest da je Total je i zvanično napustio Iran i da više neće raditi na razvoju faze 11 gasnog projekta Južni Pars.

Iranski zvaničnici su ranije nagovestili da bi kineska državna kompanija CNPC mogla preuzeti Totalov udeo u pomenutom gasnom projektu, povećavajući vlasništvo sa aktuelnih 30 odsto na preko 80 odsto.

Sve vijesti